Pages

Snikers čokoladice

Sastojci:


  • 100 g putera od kikirikija
  • 200 grama karamela..(bilo kojih lesnik ili obicnih)
  • 200 grama neslanog kikirikija(moze i blago zasoljen bolji je efekat)
  • 150g Pettit beer keksa ili neki keks sa puterom
  • 300 g cokolade i to 100 g za kuvanje i 200 g mlecne


Priprema:

Keks samleti jako jako sitno dodati minimalnu kolicinu vode i napraviti smesu koja je kompaktna.
Postaviti je na foliju u Plehu velicine otprilike 16 snickersa i malo prohladiti u frizideru da se stegne.
Sjediniti Karamelu (koju prvo treba otopiti) puter od kikirikija i kikiriki u smesu koju posle nanosite na keks koji ste izvadili iz friza.
Ostaviti da odstoji opet malo u frizideru i posle jedno pola sata proverite dali je masa dovoljno ohladjena da se isece na 16 delova znaci otprilike po duzini pleha na pola i onda napravite 7 ili 8 poprecnih linija za jedno 14 do 16 komada buducih cokloadica.
Otopite cokoladu...uzmite jednu po jednu plocicu lagano sa hvataljkama umocite u cokoladu tako sto cete natopiti sve strane i posle ostavite da se ocedi na papiru za pecenje ili nekom drugom papiru koji je mastan da vam se ne bi zalepili...


Domaći karamel



Sastojci:

  • 200 gr. šećera
  • 2 kašike vode 
  • 200 ml. slatke pavlake 
  • 20 gr. maslaca
  • na vrh noža soli 


Priprema:

Šećer i vodu zagrevati na umerenoj temperaturi dok se šećer skroz ne istopi i postane karamelizovan. Ovo je jako važno, da ne dodajete druge sastojke dok šećer ne postane crvenkasto staklast i bez grudvica.
Skloniti sa vatre i dodati maslac. Izmešati, vratiti na vatru i dodati vrelu slatku pavlaku i malo soli. Dobro izmešajte i otavite da se krčka na umerenoj temperaturi oko 5 minuta. 

Gustina i boja karamela zavisiće od dužine kuvanja i temperature na kojoj se kuva. . Ako kuvamo duže dobiće se gušći i tamniji karamel. Mi smo kuvali posle dodavanja slatke pavlake još oko 5 minuta na malo jačoj vatri, htela sam gust karamel. 

Dobićete preko 300 gr. karamela.

Ovaj Karamel može se koristiti kao preliv za sladoled, kreme, dodatak kremama, za palačinke... Dovoljno je čvrst da se koristi i kao samostalni fil.

0 komentari:

Objavi komentar