Pages

Problemi s noktima

Svi smo se susreli s problemima noktiju kao što je urastanje nokta u okolno meso prstiju, listanje noktiju, pucanje noktiju itd. No da li znate kako ih ublažiti ili potpuno ih se riješiti? Ove probleme imaju i žene i muškarci podjednako, ali ipak žene su te koji će više pažnje posvećivati svojim noktima na nogama i rukama.



Lomljenje noktiju

Lomljenje noktiju se događa kada u tijelu manjka vitamina, što je i razlog pucanja kose. Također ovo je posljedica i prevelikog stresa s kojim se svaki dan susrećemo. Do pucanja može doći i prilikom uređivanja i skraćivanja noktiju. Nemojte birati metalne grube rašpice te njima skraćivati nokte u svim smjerovima. Obratite pažnju da rašpate nokte u jednom smjeru i to najbolje staklenom rašpicom koja se smanjiti oštećenja na noktima. Uz to uzimajte dodatke prehrani koji sadrže vitamine B i C, te namažite nokte kremom koja u sebi sadrži kalcij.

Cvjetanje/listanje noktiju

Ovo je još jedan problem koji se događa kada su nokti vrlo suhi i krhki. To se događa zbog manjka masnih kiselina u tijelu. Ovaj problem se može riješiti kupkom za ruke koju možete napraviti sami kod kuće. U par žlica maslinovog ili drugog ulja poput bademovog dodajte sok jednog limuna. Držite ruke u kupki 10 minuta i potom isperite i osušite ruke i nokte koji će biti oporavljeni.




Bijele mrlje na noktima

Ljudi vjeruju da su bijele mrljice nastale zbog manjka kalcija u organizmu. To nije točno. Radi se o zraku ispod nokta, tj. malom balončiću koji se stvorio zbog udarca u to mjesto. Njega ne možete ukloniti nikako drugačije nego da sačekate da nokat potpuno izraste. Cijeli nokat će izrasti za 3 mjeseca.

Žutilo na noktima

Nokti mogu požutiti zbog djelovanja nikotina. Ako je to slučaj, nokte uronite na nekoliko minuta u limunov sok koji bi ih trebao izbijeliti. No nokti mogu požutiti i od tamnijih lakova koje koristite ako niste koristili podlak, te pigmenti iz laka prijeđu na vaše nokte. To ćete riješiti tako da nekoliko tjedana ne lakirate nokte, a prilikom daljnjeg lakiranja obavezno stavite podlak na nokte prije nanošenja laka u boji.

Treba imati na umu da ruke i nokte moramo redovito hidratizirati kremama jer na takav način sprječavamo nekoliko problema kao što je pucanje i listanje. Ne treba odlaziti ni na agresivne tretmane popust geliranja noktiju jer se time oštećuje sama struktura noktiju. Sjetite se i obući rukavice kada radite poslove sa isušujućim kemikalijama za čišćenje kuće, jer će žaštititi osjetljivu kožu ruku, te će vam koža dulje biti zdrava i njegovana.

Izvor:  savjetnica.com

0 komentari:

Objavi komentar