Pages

Trikovi za sprječavanje glavobolje



Istraživanja su pokazala da 1 od 25 osoba u odrasloj dobi ima problema s glavoboljama. Neke od tih osoba su već pronašle rješenja koja im pomažu kod učestalih glavobolja, a neke su još uvijek u potrazi za njima. Provedene su i ankete što ljudima pomaže kod glavobolja, a ovo neke metode koje su bile najviše na ljestvici.





Pripazite na tjelesnu težinu

Tjelesna težina je jedan od čimbenika koji utječe na glavobolje: Ako ste pretili vjerojatno ćete imati jače i češće glavobolje jer imate veći indeks tjelesne mase. Dobra vijest je ako izgubite višak kilograma, prema anketama, glavobolje će se smanjiti tj. njihova učestalost i intenzitet.

Uvedite tjelovježbu u svoj raspored

Samo 30 minuta dnevno koje provedete vježbajući može smanjiti glavobolje. Možete šetati, voziti bicikl ili raditi vježbe istezanja kod kuće. Stručnjaci ne znaju zašto vježba utječe na glavobolje, ali sumnjaju na to da prilikom istezanja ramena i vrata se poboljšava cirkulacija te se tako smanjuje glavobolja. Ulogu u tome ima i hormon endorfin koji se javlja tijekom tjelovježbe i utječe na naše dobro raspoloženje. Zato se probajte pokrenuti i poboljšajte stanje vaših glavobolja.

Zdravo se hranite



Određena hrana može prouzročiti glavobolju, ali i pića. U toj kategoriji na najvišem mjestu je alkohol. Ako želite provjeriti da li vas glava boli nakon konzumiranja nekih vrsta hrane, pokušajte voditi dnevnik u koji ćete pisati nakon kojeg jela vas je uhvatila glavobolja. Voda također ima veliku ulogu u liječenju glavobolje. Glavobolja se može javiti i ako mozak dovedete do dehidriranosti, stoga je najbolje popiti dvije čaše vode kada vas uhvati glavobolja da bi provjerili da li je dehidracija razlog tih bolova. Dehidraciju mozga možete prouzročiti i pijenjem velike količine alkohola, stoga nakon čaše alkohola obavezno popijte čašu vode.

Redovit san je važan

Ako redovito spavate po 8 sati dnevno manja je vjerojatnost da će vas uhvatiti glavobolja. I previše sna nije dobro tako da pokušajte najmanje i najviše spavati 8 sati.

Pušenje i glavobolje

Istraživanja su pokazala da pušači češće imaju glavobolje, pa pokušajte smanjiti ili potpuno prestati pušiti.

Stres je još jedan od čimbenika koji uzrokuju glavobolje, odmah kada je stresna situacija nastala ili nekoliko sati nakon nje. Važno je smiriti se jer stres izravno i negativno djeluje na organizam, a načini na koji se to može postići su meditacije, topla kupka, lagana tjelovježba, kratka šetnja ili masaža. Probajte naći način koji vama odgovara i pomaže.


Izvor: savjetnica.com

0 komentari:

Objavi komentar