Pages

Rafaelo torta





Sastojci:

Za kore:
6 jaja
150 g šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
170 g brašna
40 g putera
rafaelo2

Za kremu:
300 ml pavlake za šlag
250 ml pavlake od kokosa
200 g bele čokolade
350 g maskarpone sira
100 g kokosovog brašna

Dodatni sastojci:

1 šolja amareto likera ili blagog čaja pomešanog sa 2-3 kašičice ekstrakta badema
100 g listića badema
30 g kokosovog brašna
Rafaelo kuglice za ukrašavanje

Priprema:

Svi sastojci za pripremu torte treba da budu na sobnoj temperaturi da bi sve uspelo.

Počnite sa pripremom kora. Puter otopite i ostavite da se prohladi na sobnu temperaturu, a okrugli kalup za torte obložite masnim papirom.


U većoj posudi, električnim mikserom mutite jaja, šećer i vanila ekstrakt dok ne postanu penasta, otprilike 7-10 minuta. Prosejano brašno iz tri puta pomešajte sa umućenim jajima i sve lagano sjedinite uz pomoć spatule ili varjače. Tokom poslednje ture brašna uspite i otopljeni puter. Smesu sipajte u pripremljeni kalup i pecite u rerni zagrejanoj na 175C, 35-40 minuta.

Kad je kora ispečena i ohlađena, horizontalno je presecite na tri jednaka dela i ostavite sa strane dok pripremate kremu.

Veče ranije, u šerpici na šporetu zagrejavajte slatku pavlaku i pavlaku od kokosa (ako ne možete naći tečnu pavlaku od kokosa koristite samo običnu) pa prelijte preko iseckanih komadića bele čokolade, mešajte da dobijete svilenkasti čokoladni sos. Ostavite čokoladu da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prekrijte plastičnom folijom i stavite na najmanje 12 sati u frižider. Sledeći dan čokoladnu kremu umutite, sa maskarpone sirom, dodajte kokosovo brašno i sve dobro izmešajte.

Listiće badema kratko tostirajte na tavi i ostavite sa strane pa krenite sa sastavljanjem torte.

Prvu koru stavite na tanjir za posluživanje, prelijte je amaretom ili čajem pa premažite sa 1/3 kreme, odozgo stavite drugu koru pa ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Na kraju celu tortu premažite kremom, a sa strana zalepite listiće badema. Po želji ukrasite rafaelo kuglicama i stavite na hlađenje.


(lifepressmagazin.com)

0 komentari:

Objavi komentar