Nepravedno zapostavljen dar prirode veoma zdravo voce
Rasprostranjena je kao divlji listopadni grm, visine od dva do pet metara ili kao kultivirano stablo koje može narasti i do osam metara u visinu.
Potječe iz jugozapadne Azije, odakle je prenesena u Europu, najprije na područje Grčke i Italije, a ubrzo se proširila i po cijeloj Europi.
Mušmula je voće u kojem su znali uživati još i stari Asirci i Babilonci.
Plinije je o njoj govorio kao o izvoru izvrsnog soka, a u «novijoj» povijesti spominju je i Cervantes i Chaucer.
Čak je i Shakespeare u najvećoj ljubavnoj priči, o Romeu i Juliji, mjesto našao za – mušmulu.
Koristili su je pripadnici brojnih civilizacija zbog svoje ljekovitosti, tisućama godina, sve do posljednjih stotinu godina.
Tada je, uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina postala nepravedno zapostavljena.
No i ta se situacija mijenja. Mušmula se zasluženo vraća u svakodnevne jelovnike zbog obilja hranjivih i zdravih sastojaka.
Ljekovito voće
Mušmula je snažno protuupalno sredstvo koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam.
Stoljećima se koristi za probavne tegobe – suzbija crijevne i želučane upale, eliminira nadutost.
Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i dišnih puteva.
Divlja kruškica bogata je hranjivim i ljekovitim sastojcima.
Sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska).
Obiluje vitaminom C te vitaminima iz B skupine.
Izvor je kalija, kalcija, željeza i magnezija.
Mušmula je prirodni lijek i poslastica koju možete iskoristiti na brojne načine.
Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik.
Blagotvorno djeluju na upalu želučane sluznice, ali i na mnoge druge želučane tegobe.
Zbog zavidne količine vitamina C, preporučuju se za liječenje skorbuta.
Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju kolesterola, pospješuje rad crijeva, sprječava zatvor te pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu.
Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se u obliku čaja koriste za liječenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba.
Zaustavljaju proljev i krvarenja.
Nedozrela mušmula je poznata i kao odlično protuupalno sredstvo. Pomaže pri liječenju afti u ustima.
List se u ljekovite svrhe sakuplja u proljeće, a u obliku čaja je vrlo djelotvoran u zaustavljanju krvarenja te u liječenju bolesti desni i usne šupljine.
Cvijet se bere u razdoblju od svibnja do lipnja, suši se na prozračnom mjestu te se također konzumira u obliku čaja za poboljšanje probave.
Kora s drveta se skida u proljeće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za liječenje malarije.
Sjemenke mušmule također imaju ljekovita svojstva. Sluz oslobođena iz sjemenki namočenih u vodi koristi se za pripremu obloga koji imaju vrlo djelotvorne učinke u saniranju kožnih ozljeda.
Koriste se i za eliminiranje bubrežnih kamenaca, no kod ove vrste terapije potreban je poseban oprez i stručan nadzor, jer sjemenke sadrže određeni postotak cijanovodične kiseline.
Ljekovito djelovanje mušmule:
poboljšava vid
jača jetru i bubrege
liječi vrtoglavicu
poboljšava probavu
pomaže kod impotencije
snižava kolesterol
pomaže kod upale krajnika i dišnih puteva
uklanja želučane tegobe
ublažava bolove
otklanja nesanicu
regulira niski tlak
•blagotvorno djeluje na kožu i kosu
Berba i primjena
Plod mušmule se bere u kasnu jesen, nakon prvih mrazeva.
Mnogi stručnjaci preporučuju berbu tek nakon što sve lišće opadne sa stabla, jer su tada ubrane mušmule najukusnije.
Za vrijeme jesenske berbe plod je tvrd i nejestiv.
Ukusan, sočan i pogodan za konzumaciju postaje tek nekoliko tjedana nakon berbe, kada fermentira i postane mekan.
Okus sasvim dozrelih plodova je slatko-kiselkast. Djelomično podsjeća na krušku ili pire od kestena.
Osim konzumacije u svježem obliku, plodove mušmule možemo iskoristiti i za pripremu ukusnih i zdravih marmelada i džemova te ljekovitih likera i rakije.
Osim zbog ukusnih i zdravih plodova, mnogi ovaj grm, koji inače pripada porodici ruža i botanički se nalazi između ruže i gloga, cijene i zbog njegovog atraktivnog izgleda i ljepote.
Krupni, bijeli cvjetovi su pravi ukras ove biljke, a pojavljuju se u kasno proljeće, tijekom svibnja i lipnja.
Mušmula je posebno atraktivna u jesen, kada mijenja lišće u raznim bojama. Plodovi, inače žutozeleni, postaju tamnosmeđi.
Domaća mušmula koju mnogi od vas zacijelo imaju u svom vrtu ili voćnjaku, slovi kao izdržljiva i zahvalna voćka, budući da može podnijeti temperature do -36 Celzijevih stupnjeva.
Korisni i ukusni recepti s mušmulom
Ljekoviti liker od mušmula
Sastojci:
500 g zrelih mušmula
2,5 dcl vode
250 g smeđeg šećera ili 20 g meda
1 l vinjaka (40% alk.)
Priprema:
Mušmule operite, odrežite im peteljke i stavite ih u staklenku. Prokuhajte vodu i šećer/med i prelijte preko mušmula.
Nakon toga dolijte vinjak te potom sve sastojke lagano promiješajte. Staklenku zatvorite i ostavite da odstoji na toplom 15 dana. Povremeno protresite.
Nakon 15 dana te procijedite. Procijeđenu tekućinu ulijte u staklene boce i dobro zatvorite.
Čuvajte na hladnom mjestu.
Čaj od svježih zelenih mušmula
Sastojci:
1 jušna žlica usitnjenih svježih zelenih mušmula
2 dl vode
Priprema:
Zagrijte vodu do vrenja i njome prelijte usitnjene mušmule. Poklopite i ostavite oko sat vremena da odstoji. Procijedite.
Upotreba:
Za zatvaranje proljeva pijte ovaj čaj 2-3 šalice čaja dnevno. Kod krvarenja zubnog mesa više puta dnevno ovim čajem ispirite usnu šupljinu.
Kompot od zrelih mušmula
Sastojci:
1 kg mušmula
800 g smeđeg šećera ili 50 g meda
0,5 l vode
Priprema:
Poluzrele mušmule očistite, operite te izrežite na sitnije komade. Šećer/med otopite u vodi i tekućinom prelijte mušmule.
Kuhajte sat vremena na laganoj vatri. Mlako ulijte u staklenke i dobro zatvorite.
Primjena:
Ovaj kompot pomaže kod probavnih tegoba i proljeva. Potrebno je konzumirati 1,5 do 2 dcl kompota ujutro, natašte.
Pekmez od mušmula
Sastojci:
1200 g mušmula
1,5 kg smeđeg šećera ili 1 kg meda
7,5 dcl vode
Priprema:
Prokuhajte vodu i šećer/med te dodajte očišćene i oprane mušmule. Kuhajte oko 50 minuta, neprestano miješajući.
Vruću masu ulijte u pripremljene staklenke i uživajte u ukusnoj jesenskoj poslastici.
izvor: alternativa-za-vas.com
Oznake:
Savjeti
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar