Rožata
Sastojci:
500 ml mlijeka
3 cijela jaja
150 g šećera
mahuna vanilije (1 vanilin šećer ili ekstrakt vanilije)
rum (po želji)
naribana korica limuna ili naranče (po želji)
Priprema:
Od ukupne količine šećera odvojiti pola i uz dodatak 2 – 3 žlice vode skuhati na laganoj vatri u karamel. Karamel uliti u pripremljene posudice (kalupe) u kojima će se peći rožata. Ostaviti sa strane.
U lončiću zagrijati mlijeko. U posudi za miješanje izmiksati žicom za snijeg jaja, šećer i vanilin šećer (ukoliko se koristi maguna vanilije, prepoloviti je na pola, ostrugati sjemenke i prokuhati je u mlijeku), rum i naribanu koricu limuna ili naranče.
Uliti toplo mlijeko (ne prevruće da se jaja ne skuhaju) i dobro promiješati.
Dobivenu smjesu pažljivo uliti u pripremljene kalupe.
Kalupe premjestiti u dublji pleh napunjen vodom do polovice visine kalupa i peći oko 40 minuta do 1 sat u pećnici prethodno zagrijanoj na 150 – 180 °C.
Pečenu rožatu ohladiti, premjestiti u hladnjak da se dodatno ohladi.
Ohlađenu rožatu pažljivo iz kalupa preokrenuti na tanjur i servirati po želji uz tučeno slatko vrhnje.
Izvor: kuzinavanje.com
Oznake:
Dessert
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar