Pages

Za sat vremena bez proširenih vena




Trendovi koje nam nameće suvremeni način života od dugotrajnog sjedenja ili stajanja, preko nepravilne prehrane koja uzrokuje pretilost, nošenja preuske odjeće posebice u predjelu bedara i nogu i cipela sa visokim potpeticama do prekomjernog izlaganja suncu ili toplini u solarijima i saunama, savršeno pogoduju razvoju ove sve učestalije bolesti današnjice.
Od kronično proširenih vena nogu u Hrvatskoj boluje oko 25 do 40% ženske te sve više i muške populacije, oko 30%.
– Za mnoge, proširene vene jednostavno su kozmetički problem. Kod drugih, proširene vene mogu izazvati bol i nelagodu. Ponekad proširene vene izazivaju ozbiljne probleme i signaliziraju veći rizik od drugih cirkulacijskih problema – napominje dr. Zlatko Čačić, voditelj Centra za bolesti vena Poliklinike Arithera licenciran za primjenu UGFS metode liječenja proširenih vena pjenom od strane Britanskog Instituta za vene u Londonu.
Zašto nam se to događa?
Razlozi tome su brojni, a ključni razlog je bolest vezivnog tkiva stijenki vena uz poremećaj funkcije venskih zalistaka. Rastući trend potpomažu i suvremeni način života koji čovjeka sve više iz homo sapinensa pretvara u homo sedensa. Sjedenje, premala fizička aktivnost, modni trendovi… sve su to čimbenici koji utječu na porast broja oboljelih od proširenih vena. Ipak, najveću vjerojatnost da ćete oboljeti od proširenih vena donosi obiteljska geneza. Ako je netko od članova obitelji imao proširene vene, povećava se vjerojatnost da ćete ih imati i vi. Rizik proširenih vena povećava se i s godinama. Starenje uzrokuje pojavu slabosti stijenki vena, te njihovu manju elastičnost. Kontrakcija vena slabi i pritom se smanjuje protočnost krvi. Umjesto da teče do srca, krv se nakuplja u venama i uzrokuje njihovu proširenost.
Trendovi koje nam nameće suvremeni način života od dugotrajnog sjedenja ili stajanja, preko nepravilne prehrane koja uzrokuje pretilost, nošenja preuske odjeće posebice u predjelu bedara i nogu i cipela sa visokim potpeticama do prekomjernog izlaganja suncu ili toplini u solarijima i saunama, savršeno pogoduju razvoju ove sve učestalije bolesti današnjice.
Pitate se zašto su žene ugroženije od ove bolesti od muškaraca?
Ženski hormoni imaju tendenciju da opuštaju venske stjenke. Hormonalne promjene tijekom trudnoće, menopauza i menstruacije faktori su rizika. Uzimanje hormonalne terapije ili kontracepcije također povećavaju rizik od nastanka proširenih vena. Veliki broj žena proširene vene dobivaju tijekom trudnoće. Trudnoća povećava volumen krvi u tijelu, a smanjuje protok krvi iz nogu prema zdjelici. Ove promjene na krvožilnom sustavu podržavaju razvoj fetusa, ali mogu izazvati nesretnu nuspojavu-proširene vene u nogama. One su isprva manje vidljive uz tendenciju da u kasnijim fazama trudnoće, uslijed povećavanja volumena maternice i jačeg pritiska na vene u nogama, postanu izraženije i puno vidljivije. Proširene vene koje se razvijaju tijekom trudnoće najčešće se povlače bez liječenja u roku od tri mjeseca nakon poroda. Osobe s obiteljskom predispozicijom proširenim venama obično tijekom trudnoće i nakon poroda prvi put i primijete pojavu bolesti.
Kako ćete znati da bolujete od proširenih vena?
Ako proširene vene ne izazivaju simptome-bol ili edeme, moći ćete ih prepoznati po vidljivim znakovima poput promjene boje kože potkoljenica – često tamnija koža, pojavu kapilarne mreže oko gležnjeva ili češću pojavu dermatoloških problema kao što je ekcem…
Kad se pak bolni znakovi i simptomi pojave, oni uključuju: osjećaj težine u potkoljenicama; pečenje, grčenje mišića; edem – potkoljenica i gležnjeva; bol u nogama nakon dužeg kretanja, sjedenja ili stajanja; svrbež u okolini proširenih vena; pojava ulkusa – rana – najčešće u okolini gležnjeva; pojavu iznenadnih oteklina koje ukazuju na upalu – medicinskom terminologijom – tromboflebitis.
OK, kako riješiti taj problem?
Dijagnosticirana bolest proširenih vena zahtjeva liječenje. Postoje različite metode liječenja a trenutno najmodernija, najuspješnija i gotovo bezbolna metoda je UGFS – ultrazvučno vođeno uklanjanje proširenih vena pjenom. Ova metoda proglašena je metodom izbora liječenja proširenih vena od strane svjetskih eksperata flebologa i predsjednika Britanskog Instituata za vene, dr. Philip Coleridge Smitha.
Sklerozacija pjenom izvodi se u ambulanti, uz adekvatnu lokalnu anesteziju. Cilj metode je ubrizgavanjem pjene uništiti glavnu površinsku venu koja uzrokuje pojavnost proširenih vena. Pjena djeluje trenutno što dovodi do sljepljivanja stjenki vena i variksa koje potom ‘nestaju’ razgrađujući se i pretvarajući u vezivno tkivo. Bolesna vena nestaje a njenu funkciju preuzimaju druge, zdrave vene. Zahvat traje maksimalno sat vremena.
– Ako uzmemo u obzir da je UGFS metoda trenutno najmodernija metoda liječenja vena proglašena metodom izbora od strane najvećih svjetskih eksperata, da se prošire vene liječe bezbolno uz izostanak rezova, modrica ili oštećenja na koži, a pacijent se neposredno nakon zahvata momentalno vrača svakodnevnim životnim aktivnostima bez neželjenih izostanaka sa posla i dugotrajnih bolovanja, zaključujemo da se radi doista o najprihvatljivijoj metodi liječenja proširenih vena. Kao liječnik sa dugogodišnjom praksom u području bolesti krvnih žila, preporučam UGFS metodu kao najsigurniju i najefikasniju za svoje pacijente – zaključio je stručnjak za bolesti krvnih žila dr. Zlatko Čačić, spec. radiolog, subspec. intervencijske radiologije.
Izvor: dnevno.hr

0 komentari:

Objavi komentar