Pages

Slatko, slađe, najslađe – zašto je dobro jesti i poklanjati čokoladu





Kada je Richard Cadbury kreirao prvu kutiju u obliku srca za čokoladne bombone na Valentinovo 1861., nije ni slutio da proizvodi ambalažu za slatkiš koji ce za 150 godina dokazati svoju veliku dobrobit za zdravlje.
Današnji ljubitelji znaju da srce punjeno tamnom čokoladom na Valentinovo nije samo simbol ili poklon ljubavi, nego u umjerenim količinama je i poklon zdravlja.
Moderna znanost je otkrila da je čokolada – čim tamnija, tim bolja – može smanjiti rizik od:
Kardiovaskularnih bolesti:
Brojna istraživanja pokazuju da čokolada može biti vrijedno oruđe u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Osmogodišnje njemačko istraživanje provedeno nad skoro 20,000 ljudi otkrilo je da su osobe koje su jele u prosjeku 60 grama čokolade dnevno, smanjili rizik od srčanog i moždanog udara za 39%. Pregledavanjem sedam istraživanja utvrđeno je 29%-tno smanjenje rizika od infarkta kod ljudi koji su jeli čokoladu vise od dva puta tjedno, a švedsko istraživanje je otkrilo da su žene koje su jele vise od 50 grama čokolade tjedno smanjile rizik od moždanog udara za 20% u odnosu na žene koje su jele manje od trećine te količine. Desetogodišnje istraživanje u Australiji otkrilo je da su žene u dobi iznad 70 godina koje su jele čokoladu barem jednom tjedno imale 60% manje rizika od smrti zbog zatajenja srca. Sastojci u čokoladi dokazano poboljšavaju cirkulaciju i imaju svojstva razrjeđivanja krvi.
Demencija:
Istraživanje objavljeno u američkom časopisu “Hypertension” otkriva da flavonoidi iz kakaa imaju koristan učinak na mozak. Stariji sudionici s blagim kognitivnim poremećajem koji su pili napitak baziran na kakau u periodu od osam tjedana, pokazali su značajan napredak u pamćenju. Istražitelji su uvjereni da flavonoli štite neurone od oštećenja i poboljšavaju interakciju molekularnih struktura koje su uključene u proces pamćenja, te poboljšavaju krvotok.
Pretilost:
Istražitelji sa sveučilišta San Diego u Kaliforniji otkrili su da su osobe koje su konzumirale čokoladu pet puta tjedno, imale manji indeks tjelesne mase (BMI) iako su jele više kalorija od osoba koje nisu jele čokoladu.
– Istraživanje je provokativno i potvrđuje ono što smo nazivali paradoksom čokolade/pretilosti. Usprkos visokom broju kalorija u čokoladi, njeno redovito konzumiranje ne rezultira povećanjem težine – izjavio je za ABC News dr. Franz Messerli, ravnatelj programa hipertenzije u njujorškoj bolnici St. Luke’s-Roosevelt.
- Čokolada bi se mogla nazvati VJEŽBA ZA LIJENE.
Istražitelji vjeruju da su antioksidanti katehini odgovorni za povećanje mase mišića i smanjenje tjelesne težine.
Dijabetes:
Talijansko istraživanje otkrilo je da redovito konzumiranje čokolade ubrzava metabolizam, stoga povećava osjetljivost na inzulin i smanjuje rizik od dijabetesa. Kakao u prahu koji je bogat flavonoidima može pomoći neutralizirati otpornost na inzulin, stanje koje sprječava tijelo u učinkovitom korištenju inzulina.

Depresija:
Čokolada sadrži fenetilamin (PEA), kemijski spoj koji tijelo proizvodi kad ste zaljubljeni. PEA aktivira centar za ugodu u mozgu i pokreće otpuštanje endorfina od kojih se osjećate bolje. Čokolada također smanjuje stres zbog sastojka andamida koji stimulira jednake receptore u mozgu kao marihuana.


izvor: Kvantum-tim

0 komentari:

Objavi komentar