Pages

BACATE VREĆICE ČAJA: Nakon što pročitate ovo, nikada više to nećete uraditi!

BACATE VREĆICE ČAJA: Nakon što pročitate ovo, nikada više to nećete uraditi!


Na ljekovitost najfinijih napitaka pripremljenih od čudotvornih listića itekako smo dobro upućeni no zanimljivo je kako iskorištene vrećice čaja mogu odlično poslužiti u potpuno neočekivanim situacijama u domaćinstvu i u samopomoći kod boli. Osim toga najdjelotvorniji učinak čaja je kako tvrde kineski doktori stavljanje vrećica u jastuk, što pomaže da se budimo čiste glave i brže mislimo. Otkrijte na koje još načine iskorištenu vrećicu čaja možete pametno iskorititi prije bacanja


BACATE VREĆICE ČAJA: Nakon što pročitate ovo, nikada više to nećete uraditi!
Iskorištene vrećice čaja uspješno uklanjaju otečene podočnjake i crvenilo očiju

1. Uklonite crvenilo i natečenost očiju
Namočite vrećice čaja u hladnoj vodi i stavite ih na kapke. Nakon nekoliko minuta čaj će ukloniti crvenilo i natečenost, vaše oči opet će izgledati svježe i odmorno što će vas i pomladiti. Na isti način vrećice možete koristiti i za konjuktivitis.

2. Marinirajte meso
Meso koje namjeravate spremiti za ručak marinirajte u ostacima čaja ili uz pomoć iskorištenih vrećica za čaj kako biste spriječili da ono postane tvrdo i žilavo. Slatkoća čaja obogatit će okus mesa i održati ga vlažnim.

3. Očistite dom
Čaj može učinkovito ukloniti masnoću i prljavštinu s ogledala, podova, čak i linoleuma. Nakon što ste si pripremili napitak jednostavno opet namočite vrećicu u toplu vodu i tako napravite otopinu za čišćenje. Njome možete očistiti i radne ploče u kuhinji kao i drvene površine i namještaj. Samo pazite da ga dobro obrišete kako ne bi ostale mrlje.





4. Osvježite odjeću i obuću
Osušene iskorištene vrećice čaja stavite na tanjurić i stavite u ormar čime će cijeli ormar i vaša odjeća ugodno mirisati. Stavite po jednu vrećicu u svaku cipelu i uklonit ćete neugodne mirise iz obuće.

5. Pognojite biljke
Iskorištene vrećice čaja mogu biti odlično organsko gnojivo za kućno bilje jer čaj sadrži za biljke mnoge hranjive tvari. Umiješajte vrećice u zemlju, a možete i izvaditi listiće čaja iz vrećice i pomiješati ih sa zemljom jer će tako zemlja bolje upiti vodu i preostalu vlagu iz čaja.

6. Ublažite bol
Imate li u usnoj šupljini bolnu ranicu, namočite iskorištenu vrećicu čaja u vodu i zagrizite je. Ljekovita svojstva čaja ublažit će bol te će ubrzati zacjeljivanje rane. Ova metoda pomaže i pri zaustavljanju krvarenja nakon izvađenog zuba.

7. Ublažite opekotine od sunca i uklonite akne
Imate li akne ili opekotine od sunca operite zahvaćena područja hladnom vodom u kojoj je odstajala iskorištena vrećica čaja. Ponovite par puta i osjetit ćete ugodno hlađenje, olakšanje i smirivanje kože koja će ponovno postati zdrava.


Izvor: lijek-prirode.blogspot.com

ŠIŠKE ZA VAŠ OBLIK LICA




ŠIŠKE ZA VAŠ OBLIK LICA
Prvo morate odrediti svoj oblik lica kako biste znali koje vam šiške najbolje pristaju. Za vas smo pripremili malu skicu gdje možete vidjeti opise oblika lica. Odaberite onaj svoj i upravo te šiške su za vas. Sretnici su oni koji imaju ovalno lice jer njima pristaju sve šiške, dok drugi oblici mogu nositi samo određene.

Izvor: frizure.hr

Kako preventirati rak!!!!





Čovjekov je organizam jako kompliciran „stroj”, a rak je najkompliciraniji mogući kvar toga stroja za kojeg još ni ne znamo kako radi. Ipak, znamo da rak ima šest ključnih obilježja, a kad bismo samo jedno od njih uspješno ‚napali’, izliječili bismo rak.

Učestalost malignih tumora u današnje vrijeme stalno raste. Rak ili maligni tumor bolest je od koje umire oko 13 % ljudi, oko trećine svih tumora može se spriječiti, a naredna trećina se može izliječiti današnjim načinima liječenja. Rak je obilježen stalnim rastom i širenjem na druge organe koje uništava (jednako kao što uništi i organ u kojemu je nastao). Pažljivijim proučavanjem vidi se da se rak od zdravog tkiva razlikuje u šest temeljnih karakteristika i to:

1. stalno umnožavanje stanica

2. nemogućnost zaustavljanja tog umnažanja

3. otpornost stanica raka na samouništenje (organizam uništava vlastite stanice koje nisu normalne)

4. besmrtnost stanica raka

5. stvaranje novih krvnih žila koje raku omogućuju prehranu

6. širenje na druge organe ili metastaziranje – po mnogima najopasnija osobina raka.

Da bi tumor bio maligan, mora imati svih šest karakteristika. Drugim riječima, da bi ga se izliječilo, dovoljno je „uspješno napasti” samo jednu od njegovih šest ključnih osobina. Na primjer, da bi se spriječilo metastaziranje, rak bi trebalo liječili kirurškim odstranjenjem, da bi tumor „umro” od gladi, treba se spriječiti stvaranje novih žila. Uz šest ključnih odlika rak pokazuje još neke neobične osobine. Tkivo raka aktivno prevari naš imunološki sustav, a sklonost mutacijama kao i kronična upala do koje često dolazi, ubrzava nastanak i razvoj raka. Da priča bude kompliciranija, maligni tumor ima i drugačiji metabolizam od zdravog tkiva te se učinkovitije koristi dostupnom hranom.

Ni ne znamo koliko još toga ne znamo

Čovjekov je organizam jako kompliciran „stroj”, a rak je najkompliciraniji mogući kvar toga stroja za kojeg ne znamo kako radi. Iako su knjige iz kojih učimo o čovjekovu funkcioniranju debele i teške, s ogromnim brojem spoznaja, moramo imati na umu da u njima piše samo ono što je poznato te da ni ne znamo koliko je to od naše biološke sveukupnosti. Prema nekim procjenama danas znamo oko 10–20 % toga što u nama stvarno postoji. Mi isključivo govorimo o poznatome, a ni ne znamo koliko toga zapravo ne znamo. Kad pod mikroskopom vidimo da se u tumoru stvaraju nove krvne žile, ne znamo što se to događa. Ne znamo koje se sve molekule aktiviraju, s kojim drugim molekulama se udružuju i kako se modificiraju pri stvaranju nove žile. Vjerojatno ima više putova do nove krvne žile pa u jednom tumoru one nastaju na jedan, a u drugom na nešto drugačiji način. Kada bismo znali sve o bilo kojem od šest ključnih elemenata, lakše bi pronašli lijek za rak.

U skoroj budućnosti, tisuću nalaza iz jednog vađenja krvi

Saznavanje svega sigurno će dugo trajati. Danas se dosta zna o genima, a o molekulama koje obavljaju gotovo sve poslove u našim stanicama – bjelančevinama (proteinima), zna se znatno manje. Jedna prosječna čovjekova stanica ima oko sto tisuća proteina. Svaki od njih može se malo promijeniti (modificirati) vežući na sebe nešto drugo, npr. fosfat. Te promjene ponekad samo malo utječu na funkciju tog proteina, a ponekad se ona sasvim promijeni. Proteini najčešće rade tako da se međusobno dodiruju te se u svojem radu udružuju. Svaki novi kontakt (kao i modifikacija) može donijeti neku novu funkciju tom proteinu. U jednoj skupini od 900 proteina dokazano je 400 različitih interakcija, što ukazuje na nevjerojatan broj mogućnosti za različito djelovanje ili njegovo fino moduliranje. Danas tehnologija proučavanja proteina (tzv. proteomika) omogućuje proučavanje tisuća proteina odjednom pa se može očekivati da će uskoro biti moguće iz samo jednog vađenja krvi očitati tisuću nalaza odjednom. No to su samo proteini. Naše su stanice građene i od različitih iona, masti i šećera, koji se tek počinju proučavati, što jasno ukazuje na našu veliku složenost, a tako velika kompleksnost omogućuje čovjeku da radi gotovo sve – od sviranja violine, igranja nogometa i teške komplicirane matematike.

Kako imati dobar imunitet

Još mnogo Nobelovih nagrada

Sigurno će još biti puno velikih znanstvenih otkrića i još mnogo podijeljenih Nobelovih nagrada prije nego upoznamo većinu biologije koja nas čini složenim bićima. Tumori se proučavaju na mnogo načina. Proučavaju se uzorci tumora koji se prikupe za vrijeme operacije (to je konačna slika tumora i proučavanjem takvih tumora ne možemo saznati kako je tumor nastao), proučavaju se i tumorske stanice (na kojima se mogu proučavati poremećaji prisutni u tumorima kao i testirati novi lijekovi). Ključni su pokusi na miševima, jer prije nego se išta primjeni na čovjeku, testira se na miševima. Osim toga, na miševima se mogu proučavati sve faze razvoja tumorske bolesti kao i svi lijekovi i terapijski postupci.

Uzročnici raka – kako se boriti?

Rak je vrlo složena bolest protiv koje se teško borimo, ali protiv raka postoje mnoge jednostavne mjere sprječavanja. Kao uzročnike raka prepoznajemo razne kemikalije – nikotin, azbest, insekticide, pogrešna i prekomjerna prehrana. Tu su i fizikalni agensi kao UV i rendgensko zračenje, radioaktivne kemikalije te mikroorganizmi kao što su HPV virusi, virus hepatitisa B, bakterije (H. pylori) i neki paraziti. Neke osobe su genetski sklone tumorima, a kod nekih navedeni agensi pokvare gene što omogućava nastanak raka. Procjenjuje se da je za svaki tumor ključan nastanak oko sedam mutacija, a u tumorima je obično prisutno oko 350 različitih mutacija. Danas je moguće istražiti sve gene odjednom pa je tako pronađeno da rak pluća ima 22.910 mutacija. Zna se da jedna jedina popušena cigareta izazove mutacije od kojih već i prva može biti jedna od sedam ključnih mutacija. Za prevenciju raka treba prestati pušiti, imati odgovarajuću tjelesnu težinu, redovito vježbati, ne piti zaslađena pića i smanjiti unos crvenog mesa, a jesti puno voća i povrća. Danas se proučavaju i lijekovi koji bi mogli spriječiti nastanak raka (npr. aspirin, statini, tamoksifen itd.), a postoji i mogućnost cijepljenja protiv virusa koji uzrokuju rak (protiv HPV-a i hepatitisa B). Budućnost će donijeti sve bolje i složenije liječenje raka uz mogućnost da će se neki tumori biti potpuno izlječivi. Kao što je poznato, i današnja onkologija može izliječiti rak ako se on na vrijeme otkrije.

Konzumirate li lan?


Izvor: lifex.hr

Bananama protiv raka!!!!




 Tko voli banane? Ako ih ne volite vrijeme je da ih zavolite. Evo zašto!

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) ili Faktor Nekroze Tumora,  koja se bori protiv stanica koje se ponašaju neuobičajeno. Razina stanica sa antikanceroznim efektom odgovara razini zrelosti voća. Što je banana zrelija, više ima antikanceroznih kvaliteta. U usporedbi sa grožđem, jabukama, lubenicama, ananasom i kruškama, banane su sadržavale najviše antikanceroznih tvari.

S otprilike 105 kcal i praktički bez masnoća može produljiti vrijeme između dva obroka, pružajući organizmu kalij, ponešto željeza te vitamine A, C i B6 (piridoksin).

Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito se osjećamo sretniji.

Sadrži i veliku količinu kalija, koji je od vitalne važnosti za kontrakciju mišića i pravilan rad živčanog sustava. Glavna uloga kalija je održavanje funkcije staničnih stjenki, s tim da količina kalija i natrija mora biti usklađena, jer kalij ostaje u stanicama, a natrij izvan njih.  Druga važna zadaća ovog minerala je održavanje koncentracije i djelovanje magnezija, minerala neobično važnog za srce. Ako je razina jednog od njih u krvi niska, vrlo je vjerojatno da će i razina drugog biti niska. Održavanje stanične ravnoteže s naglaskom na kalij, jedna je od glavnih strategija u borbi protiv srčanih i kancerogenih oboljenja. Kalij je također od temeljne važnosti za optimalno energetsko stanje tijela.

Nedovoljna količina kalija u organizmu može dovesti do srčanih tegoba, stanja opće tjelesne slabosti, umora i razdražljivosti. Osobe koje pretjerano uživaju u slanoj hrani posebno bi trebale pripaziti na dovoljan unos kalija, jer bi u protivnom moglo doći do narušavanja ravnoteže kalija i natrija u tijelu. U prilog tome ide i zaključak istraživanja, objavljenog u New England Journal of Medicine, da uzimanje banana u svakodnevnoj prehrani za gotovo 40 posto može smanjiti rizik od srčanog udara.

Opća slabost i umor najčešći su pokazatelji potrebe za kalijem. Težak fizički rad ili naporna sportska aktivnost zahtijevaju obnovu kalijem, koji uz dodatak magnezija posve nadoknađuje iscrpljene tjelesne zalihe, vraća mišićni tonus i obnavlja tjelesnu kondiciju.

Jedna banana srednje veličine sadržava jednaku količinu pektina kao i jabuka srednje veličine, što je svrstava u namirnicu koja pogoduje snižavanju povišene vrijednosti kolesterola u krvi.


Izvor:  lifex.hr

CUDOTVORNI SOK OD MRKVE!!!!!!





Volite li mrkvu? Mnogi na mrkvu gledaju samo kao na dio povrća koji ide u u juhu.
Danas ćemo se malo bolje pozabaviti s mrkvom kako bi ovu vrijednu namirnicu u što većim količinama uvrstili u svoj jelovnik.

Što je to tako dobro u mrkvi?

Mrkva je jedna od najvažnijih ljekovitih namirnica koja pruža vrlo kvalitetne hranjive tvari, posebno ako od nje napravimo sok. To je izvrstan izvor pro-vitamina A, vitamina C, D, E, K, B1 i B6. Sadrži velike količine biotina, kalija, kalcija, magnezija, fosfora, natrija i minerala u tragovima. Listovi mrkve sadrže kalij, kalcij, magnezij, vitamin K i proteine.

Poznati fitonutrijenati u mrkvi su lutein, likopen, alfa, beta i gama karotene, zeaksantin i ksantofil. Ne morate se sjetiti ovih teško izgovorljivih naziva, ali samo zapamtite da su fitonutrijenti prava prirodna čuda za liječenje mnogih bolesti.

Kako nam sok od mrkve pomaže

Karoten, poznati sastojak mrkve je antioksidans koji ima snažne iscjeliteljske moći za mnoge bolesti. Čaša soka od mrkve dnevno za vaše će zdravlje učiniti toliko toga. Ako redovito pijete sok od mrkve možete očekivati značajno poboljšanje zdravlja:

vitalni organski alkalni elementi u mrkvi pomoći će uravnotežiti kiselost u krvi,
snažno svojstvo čišćenja vrlo je učinkovito kod detoksikacije jetre,
veliki benefit je i kod ateroskleroze. Čisti žile od plaka i smanjenje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara
neke studije su dokazale da konzumiranje jedne mrkve dnevno može znatno smanjiti rizik od raka,
pektin u mrkvi snižava razinu kolesterola,
vrlo učinkovit razbija sluzi iz uha, nosa i grla, ublažavanje nosnu kongestiju, sinusitis, sluz u grlu…,
ako uzmete pet dijelova soka od mrkve s jednim dijelom soka od špinat regulirati će kronični zatvor
ako pušite ili ste izloženi pasivnom pušenju, redovito uzimanja soka od mrkve umanjiti ćete štetan utjecaj pušenja
beta-karoten, lutein i zeaksantin su odlične hranjive supstance koje pomažu zadržati optički sustav u tip-top stanju, s posebnom zaštitom od astigmatizma, makularne degeneracije i katarakte,
sok od mrkve ima i anti-upalni učinak i uvelike pomaže smanjiti probleme kod artritisa, reumatizama, gihta i drugih upala,
čini čuda za jačanje imunološkog sustava povećanjem proizvodnje i učinkovitosti bijelih krvnih stanica,
pijenje soka od mrkve redovito tijekom trudnoće, osobito tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, smanjiti će mogućnost žutice u bebe,
sok od mrkve je diuretik i pomaže eliminirati višak tekućine iz tijela.
Neki od savjeta

Manje mrkve znaju biti slađe. Pa ako više volite slatko zapamtite, kraće su slađe.

Hranjive tvari su koncentrirane pod kožu pa je nemojte guliti. Da biste je očistiti, jednostavno je samo očetkajte.

Mrkva je vrlo zanimljivog okusa i može se miješati s mnogim drugim voćem i povrćem. Poznati je sok od mrkve, cikle i jabuka, možete joj dodati i sok od naranče i đinđer. Toliko je varijacija, pa izaberite što vam je najukusnije.

A da li ste ikada probali napraviti juhu od mrkve?

Ovo ukusno jelo spravalja se vrlo jednostavno. Skuha se mrkva s malo đinđera. Sve se izmiksa štapnim mikserom ili u blenderu. Doda se sol i malo vrhnja za kuhanje. I slasna juha od mrkve je gotova.

Sada kada sve ovo znate nikako nemojte ispustiti mrkvu iz svoje svakodnevne uporabe. A još ako imate svoj vrt i svoju slasnu ničim tretiranu mrkvu, e to je pravi izvor zdravlja!

Izvor:   lifex.hr

Napravite sami jedinstvenu,unikatnu policu/stalazicu!!!!






Police ne samo da su korisna i vrlo praktična stvar za odlaganje raznih sitnica već su i vrlo dekorativne.
A pogledajte samo ovu policu, doista izgleda zanimljivo i drugačije. A kako ne bi izgledala drugačije kada je napravljena od drvenih kašeta ili gajbi ili kako li se sve ne zove.  Bez puno intervencija i teškog rada i vi nešto slično možete imati doma. Trebate samo nabaviti šest dobro očuvanih drvenih gajbi koje treba očistiti i obojiti u boju koja će najbolje pristajati vašem interijeru. Možete ih napraviti i u shabby chic stili što će još više naglašavati drvenu teksturu.

Spojite ih, dodajte kotačiće (ako vam trebaju), te gornji sloj ojačajte s drvenim daščicama. Ako vam se ne sviđa ovakav raspored, vi svoju policu možete napraviti različitih visina što će dati puno više dinamike i omogućiti vam da se poigrate sa onim što će te na nju slagati.

Zgodno, pomalo otkačeno i unikatno, pa tebate li nešto više!



Izvor: lifex.hr

Čudo od tijesta!!!!!



Izvor:  lifex.hr

Kako izliječiti uporan kašalj i bronhitis sa listom kupusa i medom za 5 dana!





Vrlo često se teško oslobađamo upornog kašlja. Ponekad čak ni lijekovi ne pomažu. Jedan od najpoznatijih i zaista najdjelotvornijih načina borbe sa kašljem je list kupusa sa medom. To je zaista „zlatno“ sredstvo protiv kašlja.


Za ovo liječenje ne postoji uzrasna ograničenja, podjednako je efikasan, kako za malu djecu, tako i za odrasle ljude.

Da biste započeli liječenje, biće vam potrebna 1 glavica kupusa i med.

Evo šta treba da uradite:

Polako odvojite jedan list od glavice. List kupusa treba spustiti na nekoliko minuta u vrelu vodu. Postaće topao i mekan. Potom jednu stranu namazati medom. Tu stranu, gdje je med, staviti na grudi bolesnika. Odozgo se stavlja najlonska kesa i umotava se šalom ili peškirom. Procedura se sprovodi pred spavanje.

Ako je kašalj jak, biće potrebna dva lista kupusa – jedan se stavlja na grudi, a drugi na leđa. Oblog skinuti ujutro. Koža se prebriše vlažnom krpom, ili se ispira mjesto gdje je bio oblog, i sve što je on izvukao.



Ako je bronhitis u začetku, rezultat će biti vidljiv već poslije prve procedure. Liječenje se sprovodi od pet do sedam noći. I uskoro, od opterećujućeg kašlja, neće ostati ni traga.

Aktivni sastojci meda i kupusa, a takođe i toplota, doprinose smanjenju kašlja, a i nestanku upalnog procesa. Med naizmjenično možete zamjniti sa toplim ricinusovim uljem.

Iz svog iskustva mogu reći da je kupus zaista čaroban. Jednom sam počela kašljati, kupus sam imala u kući, a med nisam. Nisam želila pogoršavati problem i sprovela sam liječenje samo sa listom kupusa. I pomoglo je!

Za uporan kašalj možete koristiti i recept naših baka- sirup sa rotkvom i medom. Izuzetno je dobar, a djeca ga piju sa zadovoljstvom. Kao i napitak za kašalj, bronhitis i laringitis.

Izvor: uspesnazena.com

Kako jednostavno ocistiti rernu!!!!






Sastojci za prirodno sredstvo za čišćenje pećnice:

- 1/3 šoljice bijelog alkoholnog octa
- pola šoljice soli
- pola šoljice sode bikarbone
- šoljica vode
- plastična bočica s raspršivačem
- kuhinjska spužvica za pranje suđa

Uputstva:

1. U plastičnu bocu s raspršivačem ulijte mješavinu octa i vode. S tom tekućinom poprskajte unutrašnji i vanjski dio pećnice.

2. Zatim poprskanu površinu pospite sa soli, a nakon toga isto učinite i sa sodom bikarbonom.

3. Potom i taj sloj soli i sode poprskajte s mješavinom vode i octa i ostavite ga da djeluje pola sata te nakon toga izribajte pećnicu pomoću kuhinjske spužvice za pranje suđa. Vidjet ćete kako se prljavština i masnoća iz pećnice mogu s lakoćom očistiti.

Izvor: priridni-lijek.blogspot.com

Ovo su sapuni koji izazivaju rak: Pod hitno ih izbacite iz uporabe




 Najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje u ovom slučaju jest da čitate deklaracije na proizvodima koje kupujete.
Ako spadate u skupinu onih koji imaju genetske predispozicije za rak, ili ste pak izloženi nekom drugom čimbeniku koji izaziva ovu tešku bolest tada je važno pripaziti. Treba imati na umu, kako je potrebno izbjegavati proizvode koji sadržavaju trikolsan. Prema rezultatima novog istraživanja objavljenog u "Proceedings of the National Academy of Sciences", upotreba antibakterijskih sapuna potpomaže rast tumora. Otkriće je povezano s već postojećom zabrinutosti u vezi sa spomenutom supstancom, koja je inače prisutna u velikom broju kozmetičkih proizvoda, ponajviše sapuna i deterdženata. Trikolsan se povezuje s alergijama, ali i oboljenjima štitnjače, hormonskim poremećajima te s oboljenjima kao što je rak dojke. 'Triklosan je prisutan svuda u našoj okolini', napominju stručnjaci s kalifornijskog sveučilišta.Tijekom istraživanja, miševi su bili izloženi djelovanju triklosana tijekom šest mjeseci, a rezultati su jasno pokazali da ova kemikalija izaziva nenormalan rast broja stanica od kojih se razvija rak jetre.

Istraživači kažu da triklosan ne izaziva direktno rak jetre ili bubrega, jer ne utječe na mutaciju DNK, ali jednom kad se ta mutacija pojavi, izazvana nekim drugim uzrokom, ova supstanca potpomaže rast tumora. S ovom kemikalijom potrebno je biti oprezan, stoga čitajte deklaracije na sapunima.

Izvor: dnevno.hr

SPASONOSNI NAPITAK PROTIV KAŠLJA: Napravite ovaj lijek i dišite punim plućima!





Ako ste bolesni i imate problema s iskašljavanjem napravite ovaj prirodni lijek.
Ovaj potpuno domaći sirup pomoći će vam ukoliko imate problema s iskašljavanjem šlajma.

Potrebno:

- žlica korijena bijelog sljeza

- žlica lanenog sjemena

- žlica kadulje,

- 1 limun izrezan na sitne kriške,

- 250 ml vode,

- 250 g smeđeg šećera.

Priprema:

1. U lončić ulijte vodu, a zatim dodajte smeđi šećer. Kada se šećer istopi dodajte ostale sastojke i skuhajte sve na niskoj temperaturi oko 15 minuta.

2. Smjesu zatim sklonite na hladno i procjedite.

3. Uzimajte zličicu sirupa tri puta na dan. Sirup čuvajte u hladnjaku.

Izvor: dnevno.hr

NEVJEROJATNO: Ovo je test trudnoće drevnih Egipćana koji i danas vrijedi!





Drevni test trudnoće radi na istom principu kao i moderni, primjećivanjem kemijskih promjena koje su prisutne samo u ženi koja je trudna.

Prije nekoliko tisuća godina Egipćani nisu samo imali prirodni lijek za gotovo sve bolesti koje bi ih snašle, miješanjem ljekovitoga bilja, začina, hrane, već su također i pronašli način kako napraviti test trudnoće kod kuće.

Tehnika je vrlo jednostavna. Stavili bi zrna pšenice i ječma u zdjelu, upitna bi se žena u zdjelu pomokrila, pokrila zdjelu krpom i pogledala što se dogodilo sljedeći dan.

Ako su zrna proklijala značilo bi da je trudna, a ako ne, onda nije. Čak su imali teoriju da ovisno o tome koja bi zrna više proklijala mogli bi reći o kojem se spolu djeteta radi. Istraživači su još 60-ih godina prošlog stoljeća potvrdili da je ovaj test 70 posto točan, ne puno manje od modernih testova trudnoće, pogotovo onih jeftinijih. Što se tiče spola djeteta, nisu pronašli povezanost.

Drevni test trudnoće radi na istom principu kao i moderni, primjećivanjem kemijskih promjena koje su prisutne samo u ženi koja je trudna.

Izvor: dnevno.hr/s. nujić

SKIDANJE BOJE ZA KOSU




Sjetite se samo koliko puta vam se dogodilo da ste ofarbali kosu kod kuće i nije ispalo dobro. Ispalo je pretamno, presvijetlo ili jednostavno neka čudna boja koju je teško definirati. Kosa vam izgleda strašno i ne možete tako izaći van. Ludite i ne znate što biste napravili jer štetu nije moguće samo tako popraviti. Vjerujte, niste jedini. Kako se to događa većini žena, jedna od njih je odlučila eksperimentirati sa kućnim sastojcima i našla odličan “skidač boja”. Sigurno vam se sviđa to što ste pročitali. Vašoj noćnoj mori je kraj. Vjerujem kako ćete ubuduće paziti što radite, pomno proučiti upozorenja, ali ako i tada nešto krene po zlu imati ćete ga kako riješiti.

Ovo su sastojci i koraci kako napraviti recept za ispiranje boje sa kosu:

Uzmite maslinovo ulje i nanesite ga ravnomjerno na cijelu kosu, ali nemojte pretjerivati kod tjemena kose. Ostavite ga na kosi punih sat vremena.
Nakon sat vremena kosu morate oprati sa šamponom protiv peruti jer su ti najjači šamponi i temeljito peru kosu. Dva puta ju operite.
Nakon toga slijedi soda bikarbona koju možete pomiješati sa limunovim sokom kako biste dobili smjesu. Nanesite smjesu na kosu i trljajte ju nekoliko minuta.
Ovo je zadnji korak koji će vas začuditi. Ovo možda nije dobra ideja za vašu kosu, ali nemate drugog izbora. Uzmite najobičniji sapun za ruke koji imate u kući. Neki koji nema mirisa, nema neku specijalnu boju. Trljajte kosu tim sapunom dok se ne napravi pjena. Osjetit ćete kako se suši, ali to je samo privremeno. Na taj način skinuti ćete dosta boje. Isperite šampon i stavite masku za kosu ili ogromnu količinu regeneratora kako biste hidratizirali kosu.

Ovo su četiri koraka koje morate slijediti ukoliko želite skinuti neželjenu boju sa kose. Naravno, velike su mogućnosti da možda i neće uspjeti. Ipak, svaka žena ima drugačiji tip kose i na svakoj kosi određeni sastojci djeluju drugačije, na to nitko ne može utjecati. Vi sami odlučujete želite li isprobati skinuti boju na ovaj način ili na sasvim neki drugi. Uvijek je najpametnije konzultirati se sa svojim frizerom koji je stručnjak u tom području i znati će kako djelovati. Ako vam on nije u blizini tada ovisi o vama što ćete napraviti.


Izvor: frizure.hr

VRSTE PERUTI I KAKO IH ZAUSTAVITI





Jeste li već počeli izbjegavati crnu odjeću? A šeširi i kape su postale neuzbježni modni dodaci? Vrijeme bi bilo da se suočite sa problemom. Imate perut. Naporno je i neugodno u nekim trenucima, no dobra vijest je da se da izlječiti. Perut se javlja zbog mnogi razloga, a neki su:

Suho vlasište
Rijetko šamponiranje
Kvasci poput gljiva
Ekcem

Svi navedeni razlozi mogu dovesti do peruti. To može ugroziti vaše samopoštovanje ukoliko je dugo vremena bez nadzora. Zašto čekati kada imate domaće lijekove za spas. No, prije nego se krenete boriti protiv peruti, morate znati koji tip imate. Upravo o tome ćemo danas pričati. Nastavite čitati.

Perut zbog suhe kože

Perut uzrokovan suhim vlasištem je najčešći uzrok. Pogotovo za zimske dane kada kosu perete toplom vodom i tako ona postane suha.

Masna kosa

Sljedeći česti uzrok je nakupljanje ulja iz vašeg vlasišta. Neispravno i nepravilno šamponiranje je česti razlog ovog stanja. Ukoliko vaša kosa i vlasište nisu čisti tada se prirodno ulje stopi sa prljavštinom i mrtvim stanicama kože te nastane perut.

Gljivična perut

Gljivice se prirodno nalaze na vašem vlasištu. Naravno, one imaju ograničen rast. No, previše ulja u vlasištu služi im kao hrana te one prekomjerno rastu. Gljivice proizvode oleinsku kiselinu, a ona povećava broj mrtvih stanica što uzrokuje perut.

Perut zbog bolesti

Ozbiljne bolesti mogu stvoriti infekcije vezane za kožu. Naprimjer, psorijaza uzrokuje pretjeranu proizvodnju stanica kože na koži. Na taj se način koža počinje ljuštiti. Kada se one spoje sa prljavštinom stvara se perut. Ekcem također uzrokuje neugodan svrbež kože. Naravno, super ideja bi bila posjetiti specijalistu, ali možete probati i sa kućnim lijekovima, oni su najzdraviji, ne sadrže nikakve kemikalije i znate što stavljate na sebe.


Izvor: frizure.hr

Punjene banane: Najslađi recept koji ne troši struju

Uz brojne recepte za slastice koje smo vam ponudili ovo je vjerojatno najslađi desert ikad. Riječ je o domišljatoj kombinaciji banane, čokolade, maslaca od kikirikija i lješnjaka za koju vam nije potrebna pećnica ni mikser već 10 minuta vremena i malo volje. iznenadite prijatelje ili ukućane ovim ekstra slatkim desertom gotovim u trenu




Sastojci:
Banane
Čokolada (70% kakaa)
Maslac od kikirikija glatki
Mrvljeni lješnjaci
>> Jednim trikom do jestivih čašica od čokolade


Priprema:
Bananu ogulite, ravno odrežite krajeve i prepolovite je na pola, a sredinu izdubite rezačem za jabuku. Rastopite čokoladu i dok je još topla banane umočite u čokoladu do polovice.

Lješnjake smrvite u komadiće i stavite ih na tanjur. Dok je čokolada još topla bananu nježno uvaljajte u lješnjake ili ako vam je lakše lješnjake posipajte po čokoladi.

Banane napunite maslacom od kikirikija ili s nekom vama dragom, gustom kremom
Banane napunite maslacom od kikirikija ili s nekom vama dragom, gustom kremom
Maslac od kikirikija stavite u špricu za kolače ili vrećicu za ukrašavanje. Napunite banane smjesom do vrha i po želji ukrasite. Slasticu stavite u hladnjak dok se čokolada ne stvrdne.

Savjet:
- Banane vrlo brzo promijene boju zato ih konzumirajte odmah ili ih namočite u sok od limuna.

- Želi te li jaču aromu lješnjaka kratko ih popržite na tavi.


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Snickers torta bez pečenja: Recept kojemu se i omiljeni sladoled klanja

U potrazi za ljetnim receptima za osvježavajuće slastice biramo one za koje ne treba izdvojiti previše vremena ispred štednjaka niti pećnice. Upravo takvu ne previše zahtjevnu slasticu u pripremi koja garantira spoj osvježenja i rapsodije užitka za nepce pronašli smo u Snickers torti






Za nepce neodoljiv trio kikirikija, čokolade i kreme, bez biskvita garancija su uživancije kojoj iz prve ruke doznajemo ne mogu odoljeti djeca, a odrasli slatkoljupci oboreni na koljena traže krišku više.
"Kikiriki, krema i čokolada magičan su trio Snickers torte za čiju pripremu pećnicu ne treba niti upaliti"

Sastojci: 

- 5 žumanjaka
- 5 bjelanjaka
- 5 žlica šećera
- ½ l vrhnja za šlag
- 300 g kikirikija u ljusci
- 150 g čokolade za kuhanje
- malo maslaca i malo mlijeka

Priprema: 

1. Žumanjke miksati dok ne dobijete glatku kremu te je staviti u posudi na paru na najmanje 4 minute uz neprestano miješanje, skinuti s pare i ostaviti da se malo ohladi.

2. U međuvremenu vrhnje za šlag istucite u snijeg, bjelanjke također istucite u čvrsti snijeg pa u njih naizmjenično dodajte žlicu vrhnja, žlicu šećera i žlicu žumanjaka te miksajte na najmanjem stupnju okretaja miješalica. Nastavite s dodavanjem sastojaka dok sve ne potošite i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Kremu stavite u hladnjak na desetak minuta. 

3. U međuvremenu očistite kikiriki od ljuske i jednu trećinu lagano istucite na sitne komadiće, a ostatak sameljite. Čokoladu natrgajte na kockice i stavite na paru da se rastopi, kada se omekša dodajte malo maslaca i 2 žlice mlijeka kako bi dobili čokoladnu glazuru. 

4. Krenite sa slaganjem slojeva torte, na dno kalupa za tortu stavite trećinu mljevenog i usitnjenog kikirikija,preko tog sloja namažite trećinu pripremljene kreme, ponovno stavite sloj kikirikija i preko njega žlicom stavite trećinu rastopljene čokolade. Ponovno namažite kremu, preko nje stavite tanki sloj čokolade, najbolje je šarati pomoću žlice, nastavite sa slojem kreme potom posipajte preostalim kikirikijem i na kraju prošarajte s čokoladnom glazurom. 

5. Tortu stavite najmanje na šest sati u zamrzivač, izvadite netom prije posluživanja i uživajte!





Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Džem bez kuhanja: Voćna fantazija koju će voljeti svaka kriška kruha






Vrijeme je za pripremu slatke zimnice! Iskoristite obilje sezonskog voća za pripremu finoga džema. Ako vam se ne da stajati uz štednjak, džem od omiljenog voća možete pripremiti i hladnom metodom – bez kuhanja

Sastojci:

1 kg svježeg voća po izboru
2 čajne žličice naribane limunove korice
2 žlice limunovog soka
400 grama šećera u prahu
3 čajne žličice pektina
50 ml vrele vode

Priprema:

1. U velikoj posudi pomiješajte očišćene komadiće voća po želji, limunovu koricu i sok. Upotrijebiti možete sve od breskvi, kruški i jabuka do uvijek dostupnih banana.

Koristite limunovu koricu samo ako imate na raspolaganju organski uzgojene limune koji nisu špricani pesticidima.

Oni pustolovinijeg duha mogli bi zamijeniti limunovu koricu s malo naribanog đumbira, koji se osobito dobro slaže s breskvama.
>> Domaći recept za najbolji makedonski ajvar

"Volite li 'pustolovnije' okuse, umjesto limunske korice iskoristite đumbir koji se odlično slaže s breskvom"

2. Šećer pospite po voću. S gnječilom za pire krumpir lagano spojite sve sastojke. Nemojte gnječiti dulje od minute.

3. Pektin (u obliku praha za želiranje) rastopite u vrućoj vodi pa dodajte smjesi.

Za želiranje džema možete upotrijebiti i listiće želatine ili japansku namirnicu agar-agar koji se mogu kupiti u trgovini zdrave prehrane.

4. Isprobajte jeste li zadovoljni omjerom slatkoće i kiselosti s obzirom na odabrano voće, pa doradite recept po svojem ukusu.

Ovako pripremljen džem možete čuvati u hladnjaku oko desetak dana, ili ga zamrznuti u manjim porcijama i koristiti i nakon toga vremenskog roka.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

3 trika uz koje nećete nikad biti gladni






Drastični gubitak kilograma zahtjeva i drastične mjere kao što su kontrolirana dijetalna prehrana i tjelovježba. No ono što ćemo vam otkriti nije dijeta niti čarobna sprava koja topi kilograme već tri jednostavna trika kojima možete ubiti glad

Držanje dijete zahtjeva disciplinu i dosljednost, no neizdrživi osjećaj gladi može sve upropastiti. Kako bi izdržali do samoga cilja upoznajte se s tri ubojice gladi koje možete kombinirati između obroka.

1. Kiseli krastavci
Kiseli krastavci ne moraju biti samo prilog već i idealno sredstvo za ubijanje gladi. Ova kisela poslastica snižava šećer u krvi pa samim time i ublažuje osjećaj gladi.

Osjetite li sat vremena prije obroka neopisivu želju za hranom, zagrizite nekoliko kiselih krastavaca.



2. Bademi, orasi i lješnjaci
Već smo spominjali kako je koštunjavo voće zdrava i hranjiva grickalica koju možete upotrijebiti između obroka.

Šaka ove zdrave poslastice trenutno će vas zasititi, a u kombinaciji sa sušenim voćem poput grožđica, smokvi ili šljiva su nepobjedivi borci protiv gladi.



3. Mineralna voda umjesto gaziranih sokova
Iako gazirani sokovi također ubijaju glad, oni su kalorični što vam nikako neće pomoći ako ste na dijeti. Sok zamijenite mineralnom vodom.

Ona će vas trenutno napuhati, a samim time i zasititi. Ovo niskokalorično piće možete iskombinirati i s prijašnjim namirnicama. Popijte čašu mineralne vode nakon već spomenutih grickalica što će dodatno utažiti vašu glad.


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

10 namirnica koje mogu zamijeniti dvije čaše vode dnevno

Zlatno pravilo koje ljestvicu zdravlja i optimalne težine drži pod kontrolom je konzumacija osam čaša vode dnevno, što se brojnima čini kao nemoguć zadatak. No nutricionisti ističu kako čak 20 posto dnevnog unosa vode možete zamijeniti krutom hranom, točnije voćem i povrćem koje sadrži najmanje 90 posto vode u svom sastavu




Salata kristalka
Sadržaj vode: 95.6%
Kristalku nutricionisti često skidaju s popisa poželjnog povrća jer je nutritivno siromašna, dok kada je u pitanju udio vode prednjači kao jedna od najvećih riznica tekućine. Osim u slatama možete je koristiti kao omot za zalogaje sa svježim sirom, humusom ili piletinom, na ovaj način potpuno možete smanjiti potrebu za konzumiranjem kruha.

Lišće celera
Sadržaj vode: 95.4%
Celer ima jako malo kalorija, samo šest po stabljici, dok njegova vlakna i voda pomažu kontrolirati osjećaj gladi i apetit. Celer sadrži folate i vitamine A, C i K, dok zahvaljujući visokoj količini vode, celer neutralizira želučanu kiselinu i često se preporučuje kao prirodno sredstvo protiv žgaravice i izlučivanja kiseline.

"Voće i povrće koje u svom sastavu sadži čak 90 posto vode istovremeno hidratizira tijelo, te ga opskrbljuje svim potrebnim vitaminima i mineralima važnima za zdravlje"



Rajčice
Sadržaj vode: 94.5%
Kriške i kockice rajčice uz malo sira mogu biti izvrstan međuobrok, dok glavnom obroku podižu razinu korisnosti za tijelo. Rajčice sadrže gotovo 95 posto vode u svom sastavu zbog čega ekspresno hidratiziraju tijelo.

Zelena paprika
Sadržaj vode: 93.9%
Paprike svih boja zapravo imaju visok sadržaj vode, ali zelene paprike ih predvode, dok žute i crvene imaju nešto manji sadržaj vode (približno 92% vode). Paprike su savršena grickalica prije večere, ili tijekom dana kada vas uhvati želja za okusima.
Cvjetača
Sadržaj vode: 92.1%
Gusti cvjetići cvjetače osim što sadrži dosta vode, obiluju vitaminima i fitonutrijenatima za koje se pokazalo da smanjuju kolesterol. Cvjetaču je najbolje konzumirati svježu, najlakše je ubaciti u sendviće ili salatu, kada je triječ o kuhanju najbolčje je obraditi kratko na pari čime će se sačuvati sav njezin zdrav sadržaj.

Špinat
Sadržaj vode: 91.4%
Špinat je bogat luteinom, kalijem, vlaknima i folatom koji osvježava mozak, a samo jedna šalica sirovih listova sadrži 15% dnevne potrebe za vitaminom E – antioksidansom važnim za borbu protiv slobodnih radikala. Dodavanje listova špinata u salatu ili na sendvič pruža vam odličnu hidratizaciju uz dodatak nutritivnih vrijednosti.

"Celer zahvaljujući visokoj količini vode neutralizira želučanu kiselinu, dok njegova vlakna i voda pomažu kontrolirati osjećaj gladi i apetit"

Krastavac
Sadržaj vode: 96.7%
Krastavac ima najveći sadržaj vode od svih krutih namirnica , što ga čini savršenim za grizkanje i dodatak jelimaa. Želite li još pojačati snagu hidratizacije koja dolazi iz krastavca pomiješajte ga s nemasnim jogurtom ili mentom.

Brokula
Sadržaj vode: 90.7%
Brokula obiluje vlaknima, kalijem, vitaminom A i C, te sadrži sulforafan - snažan sastojak koji pojačava tjelesne prirodne enzime i istjerava kemikealije iz tijela. Nazivaju je detoksikacijskim čudom, pa osim što par hrskavih zelenih bombica dnevno hidratizita tijelo ono ga istovremeno i tušira od nečistoća.

Grejp
Sadržaj vode: 90.5%
Grejp pomaže smanjiti kolesterol i suziti struk, a istraživanja su pokazala kako jedan grejp dnevno smanuje loši kolesterol za čak 15 posto. Osim toga pola grejpa prije svakog obroka pokazalo se na ispitanicima, utjecalo je na gubljenje 1.5 kilograma tijelom 12 tjedana dijete. Grejp sagorijeva masnoće i regulira šećer u krvi, čime je odličan saveznik u borbi sa pretjeranim zalogajima.

Mlada mrkva
Sadržaj vode: 90.4%
Mlada mrkva sadrži dvostruko veći udio vode negoli kada dođe u zadnju fazu rasta, narezanu na trakice i posluženu sa zdravim namazom poput humusa idelana je kao međuobrok. Osim toga nutricionisti preporučuju da je konzumirate i nakon obroka kako bi smanjili potrebu za grešnim zalogajima.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Prefine kakao kocke bez jaja, mlijeka i maslaca

Nemate u hladnjaku ni jaja, ni mlijeko, ni maslac, a željeli biste napraviti neki brz, a fin i sočan kolač? Unatoč tome možete napraviti prefini, sočni kolač – uz ovaj jednostavni recept




Najbolje kod ovog recepta je što prilikom izrade kolača nećete uprljati niti puno posuđa - osim jednog protvana za pečenje, ne treba vam ni posuda za miksanje niti mikser

Sastojci:

1 i pol šalica oštrog brašna
3 žlice kakaoa (nezaslađenog)
1 šalica šećera
1 žličica sode bikarbone
Pola žličice soli

1 žličica alkoholnog octa
1 žličica tekućeg ekstrakta vanilije
5 žlica biljnog ulja
1 šalica vode

Upute za pripremu:

1. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. 

2. Nauljite četvrtasti protvan od 20 centimetara i u njemu smiješajte prvih pet suhih sastojaka. 

3. U smjesi napravite tri udubine, dvije male i jednu veću. U jednu malu udubinu ulijte alkoholni ocat, u drugu malu udubinu ekstrakt vanilije i u treću, najveću, biljno ulje. 

4. Sve zalijte s vodom i pomiješajte u jednoličnu smjesu. 

5. Pecite na srednjoj rešetki u pećnici oko 35 minuta. Piknite čačkalicom za provjeru – ako je kolač gotov, smjesa se ne lijepi za čačkalicu. Pripazite samo da ne prepečete kolač.

6. Ukrasite kolač čokoladnom glazurom.

Savjet: kolač možete ispeći i u okruglom kalupu i tako pretvoriti u tortu, ili pak u kalupima i napraviti muffine.

Dobar tek!

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Brza Schwarzwald torta za koju vam ne treba pećnica






Sastojci:

 - 500 g piškota
- 425 g višanja iz kompota
- ½ šalice džema od višanja
- 250 ml hladne kave
- 900 ml slatkog vrhnja za šlag 
- 1 žlica šećera
- 1 čajna žlica ekstrakta od vanilije
- 5 dkg naribane čokolade za kuhanje

Priprema:

"U receptu za pojednostavljenu Schwarzwald tortu biskvit su zamijenile piškote"

1. Višnje iz staklenke procijedite i sačuvajte sirup, potom u njega dodajte hladnu kavu i dobro izmiješajte.

2. Procijeđene višnje nasjeckajte na sitne komadiće i pomiješajte ih s džemom u homogenu smjesu.

3. U slatko vrhnje dodajte žlicu šećera i ekstrakt od vanilije te izradite u čvrsti šlag.

4. Pripremite pladanj na koji ćete slagati sastojke i koji vam stane u hladnjak. Odvojite 6 piškota i svaku kratko umočite u mješavinu kave i sirupa, te je potom odložite na pladanj, isto napravite s ostalih pet piškota slažući ih jednu pored druge.

5. Na piškote stavite mješavinu džema i višanja u tankom sloju potom dodajte istučeno slatko vrhnje i ponovite isti redosljed slaganja dok ne potrošite piškote s kojima ćete završiti desert.

6. Tortu stavite u hladnjak na 3 sata, potom je premažite s ostatkom vrhnja i obilno pospite s naribanom čokoladom za kuhanje.


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Posebna oblanda :)





Sastojci:

- 4 lista oblatni

Nadjev:

- 25 dkg maslaca
- 20 dkg šećera
- 12 žlica vode
- 25 dkg mljevenih oraha
- 25 dkg mljevenog integralnog keksa
- 10 dkg čokolade za kuhanje

Priprema:

1. U lonac stavite maslac, šećer i vodu te miješajte na laganoj vatri dok se svi sastojci ne sjedine. Potom u smjesu dodajte orahe, keks i čokoladu, ponovno sve miješajte dok ne dobijete glatku kremu.

2. Pustite da se kratko ohladi, podijelite kremu na tri jednaka dijela i mažite na gornju stranu oblatne, i s istim nastavite dok ne potrošite kremu i oblatne. Na kraju oblatne omotajte u masni papir, te na njih stavite lim kako bi se što bolje stisnule.

3. Ostavite na hladnom, a po želji nakon što se kolač stisne zadnju oblatnu možete premazati čokoladnom glazurom. Dobar tek!

Savjet: Želite li pojačati okus kreme, nakon što ste je skuhali dodajte malo soka svježe naranče ili par kapi ruma.


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Krema koja će zamijeniti i omiljenu čokoladu






Klasična chantilly krema nešto je sasvim drugo - slatko vrhnje s aromom vanilije ili nekim drugim dodacima, a čokoladni chantilly zapravo je bogati čokoladni mousse dobiven miksanjem čokolade otopljene u vodi.
Ovo nije recept za nekog tko ne voli čokoladu, ovo je recept za hrabre, mousse je dosta jakog i zasitnog okusa, ali uz malo naranče, možda malo arome vanilije, šećera ili ruma postaje fin, dekadentan desert koji morate probati.

Sastojci:

240 g tamne čokolade (npr. 70% kakaa)
240 ml vode (u to ulaze 2 žlice soka od naranče)
sitno naribana korica jedne naranče
3 žlice šećera (ili po želji)
led


"Čokoladni chantilly zapravo je bogati čokoladni mousse dobiven miksanjem čokolade otopljene u vodi"

Čokoladu izlomite na kockice i dodajte joj vodu i sok. Tu mješavinu otopite na pari (čim se čokolada otopi u vodi, skinite s vatre). Zatim tu smjesu (zapravo se radi o čokoladnoj tekućini) premjestite u običnu posudu u kojoj ćete miksati.
U drugu, veću posudu stavite led i led prekrijte vodom. Na taj led i vodu stavite posudu s otopljenom čokoladom (pazite da ledena voda ne uđe u čokoladu!!!).

Uzmite mikser i miksajte otopljenu čokoladu, miksat ćete otprilike 10 minuta i tada će se čokolada početi zgušnjavati, prvo će poprimiti gustoću, recimo, umaka (tada dodajte šećer i sve dodatke), a ubrzo i željenu gustoću tučenog slatkog vrhnja.

U toj fazi pripazite - ne smijete izmiksati previše, struktura mora biti otprilike kao izmiksano slatko vrhnje, dakle, ne pretvrda!

Čim se to dogodi, prestanite miksati čokoladu, ona će se u sljedećih 30 sekundi do minute još dodatno stisnuti i zgusnuti.

Spremite je u staklenku ili posudice, poslužite odmah ili čuvajte u frižideru.

Palačinke mekane kao duša: Recept koji uvijek uspijeva

Priprema smjese za palačinke trebala bi biti jedan od najjednostavnijih pothvata u kuhinji, no činjenica je da brojnima zadaje glavobolje. Mekane, pjenaste i rahle palačinke teško je postići ukoliko nemate dobru tavu i dobar recept. Mi vam donosimo recept iz kuhinja naših baka koji je jednostavan i nakon kojeg nećete tražiti bolji





"Priprema palačinki trebala bi biti jedan od najjednostavnijih pothvata u kuhinji, no brojnima zadaje glavobolje"



Sastojci za palacinke:

- 3 jaja
- 250g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
- 350 ml mlijeka
- 1 dcl mineralne vode
- malo soli
- 2 žličice ulja
- pola žličice ruma
>>Namaz za palačinke i vafle

Priprema palačinki: 

1. Pjenasto umutite cijela jaja, izmiješajte dok ne dobijete gustu homogenu smjesu, ulijte ulje pa mlijeko i izmiješajte.

2. Potom uz neprestano miješanje pjenjačom sipajte brašno dok ne potrošite zadanu mjericu, dodajte prstohvat soli i malo ruma tek toliko da smjesa dobije aromu, a još važnije da spriječite upijanje ulja.

3. Ukoliko vam se smjesa čini gusta razrijedite je mineralnom vodom.

Izvor:zadovoljna.dnevnik.hr

Neodoljiva pica





Za pripremu Capricciosa pizze potrebno je:

Za testo:

1/2 kg ostrog brasna
1/2 soljice od kafe ulja
1/2 kesice suvog kvasca
malo soli
malo secera
mlake vode po potrebi

Za pelat:

pizza kecap ili gusti paradajz sos iz konzerve
malo soli
malo secera
malo ulja
origano

Za nadev:

300 gr kackavalja
200 gr seckane sunke
200 gr svezih pecuraka
origano po ukusu

Priprema:

Testo za pizzu priprema se tako sto se svi sastojci pomesaju a voda dodaje po potrebi da bi se umesilo testo kao za hleb, ni previse mekano a ni previse tvrdo. Testo se moze cuvati u frizideru nekoliko dana. U uljem podmazan pleh testo zatim razvuci na sirinu pleha i na krajevima napraviti malo zadebljanje.

Za pelat pomesati sve potrebne sastojke i njime premazati testo.

Nakon toga prvo posuti 150 grama rendanog kackavalja, preko njega ide sunka pa na listice seckane pecurke.

Pizzu peci u maksimalno zagrejanoj rerni. Svega nekoliko minuta pred kraj pecenja preko pizze posuti ostatak kackavalja koji treba samo da se istopi.

Kada je pizza gotova posuti je od gore origanom po zelji. Ovaj recept mozete upotpuniti i maslinama


Izvor: receptizapizzu.com

Mermelada od mandarina





Potrebno je:
2 kg mandarina
 1 kg šećera
 2 limuna
  1mahuna vanilije
 30 ml ekstrakta zvjezdastog anisa

Mandarine oprati. Poželjno je da su domaće i da znate da nisu tretirane.
Prvo nožićem za guljenje krumpira tanko skinuti kožicu od nekoliko mandarina da dobijete dvije pune velike žlice.
Ostale mandarine oguliti i skinuti što je moguće više onih bijelih 'končića' da kasnije marmelada ne bude gorka.

Mandarine staviti u blender - malo ih usitniti, neka ostanu komadići.
Staviti ih kuhati s one dvije žlice korica, šećerom, ekstraktom zvjezdastog anisa, po dužini razrezanom mahunom vanilije te iscijeđenim sokom dva limuna.

Nakon 20 minuta kuhanja, sa štapnim mikserom usitniti mandarine tako da smjesa bude potpuno ujednačena.
Kuhati još 25 minuta da se smjesa zgusne.
Ako želite da marmelada bude gušća, slobodno kuhajte još 15ak minuta - ja nisam.

Marmeladu sipati u oprane i sterilizirane teglice koje okrenemo na poklopac nekih 5 minuta.
Pustiti ih da se ohlade, a onda uživati!
Posluživanje
Poslužiti uz palačinke, pa u ovom finom kuglofu ili kako već želite...


Izvor: coolinarika.com

Bomba torta





1 kom. gotovo kupljene pravougaone piškote

Za nadev:

 150 g.maslaca ili margarina
 100 g.secera u prahu
 4zumanca
 2 kasike ruma ili soka od maline

Za *bombu*:

 5zumanca
120 g.secera
 4 vanil-secera (40 g.)
  1 mala kasicica cimeta
 2kasike kakaoa
 250 ml.mleka
 100 g.cokolade za kuvanje
 15 g. zelatina
250 ml.slatke pavlake

Gotovo kupljeni list piskote (ili sami je napravimo)namazemo
kremom: maslac penasto umutimo sa secerom,jedno po jedno dodamo zumanca i na kraju rum (ako je torta namenjena deci,sok od malina).Cvrsto je urolnamo,uvijemo u aluminijumsku foliju i na nekoliko sati,najbolje preko noci ostavimo u hladnjaku.

Pripreme *bombe*-Penasto umutimo zumanca sa secerom,vanil-secerom,cimetom i kakaom.Skuvamo mleko,udrobimo cokoladu i mesajuci neprestano nad parom,zgusnemo ga s umocenim jajima.Jos dok je masa topla,dodamo joj otopljeni zelatin,sve dobro izradimo i ohladimo.Na kraju dodamo cvrsto ulupani sneg od slatke pavlake i sve zajedno sjedinimo mikserom.

Sada nadevene rolne piskota nasecemo na oko 1 cm. debele kriske,oblozimo njima jednu duboku,okruglu staklenu ili porculansku ciniju-velicine pola fudbalske lopte-prelijemo ih polovinom krema,zatim sledi novi sloj piskotnih svitaka i ostatak krema(ako nam jos preostane piskota,slozicemo ih odozgo).Ciniju pokrijemo folijom i stavimo u hladnjak 3-4 sata.
Kad je torta ohlađena ,spretno je izvrnemo na okruglu ravnu zdelu (ako nece da se odvoji od *kalupa*potopimo ga na trenutak-dva u toplu vodu,ali pazimo da nam voda ne uđe u ciniju!)i poskropimo je s malo ruma (ili sokom od maline)

Secemo je na kriske i ne trebamo je nicim ukrasavati.
Posluživanje
List od piskote: 6 jaja,175 g.secera,175 g.brasna,1/2 strugane limunove kore,malo soli malo maslaca.
Penasto umutimo zumanca sa secerom.S vrlo malo soli ulupamo cvrst sneg od belanca.U brasno umesamo struganu limunovu koru i naizmenicno sa snegom od belanca kasiku po kasiku dodamo zumancima.Mesamo oprezno sa supljom drvenom varjacom ili sa zicom.
Namazemo pleh sa malo maslaca i pospemo malo brasna, unutra ulijemo smesu i pecemo 15-20 min.na 180 C.



Izvor: coolinarka.com

Zasto se debljamo???

Prejedanje, nezdrava, masna i kalorična prehrana i manjak tjelovježbe glavni su krivci debljanja. No postoje i drugi uzroci nakupljanja neželjenih kilograma zbog kojih se svako toliko iznenadimo kada stanemo na vagu. Doznajte koji…



Nervoza i depresija
Koliko puta ste se našli u nekoj stresnoj ili tužnoj situaciji te ste refleksno posegnuli za slatkom ili slanom utjehom? Ovakva reakcija je potpuno normalna, a veže se za stanje organizma. Naime, hrana koja sadrži velike količine šećera kao i izrazito slana hrana potiče pojačano izlučivanje serotonina - hormona sreće koji samo trenutno popravlja raspoloženje. Upravo takve prazne kalorije odgovorne su za neželjene kilograme.
Hormonalne promjene
Hormonalne promjene u organizmu žene događaju se na mjesečnoj bazi, a omraženi PMS samo je jedna od njih. Isti efekt mogu imati i kontracepcijske tablete, steroidi te određene tablete za srce i krvni tlak. Sličan efekt na tijelo žene ima i menopauza pa ako osjetite kako se nekontrolirano debljate potražite savjet liječnika ili ginekologa.

Lijena probava
Problemi s probavom nisu nikakva rijetkost. Situacije u kojima nakon ručka satima osječate pritisak u trbuhu i nadutost mogu upućivati na lijenu probavu zbog koje se neželjeni kilogramu sakupljaju. Razlog može biti teška i teško probavljiva prehrana, poremećaj crijevne mikroflore pa čak i dehidracija.

Pogrešna prehrana
Loša prehrana je glavni krivac za nakupljanje kilograma, a razlog može biti i pomanjkanje određenih vitamina i minerala u organizmu. Pomanjkanje vitamin D magnezija ili željeza može dovesti do slabljenja imuniteta, umora i probavnih smetnji što može dovesti i do nakupljanja neželjenih kilograma radi loših životnih navika i rutina.

Godine
Svi koji su prešli tridesetu godinu života znaju koliko je teže skinuti pokoji kilogram viška. razlog je metabolizam koji se s godinama postepeno usporava. Istraživanje provedeno na uzorku žena između 20 i 50 godina potvrdilo je kako prosječna žena svake godine dobije (i zadrži) po jedan kilogram. Jedini način da vratite metabolizam u prvobitno stanje je fizička aktivnost i lakše probavljiva prehrana.


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Namirnice pune C vitamina koji je potreban organizmu

Kada nam je potreban stabilan izvor vitamina C iz prirode, redovito posežemo za narančama. Ovaj citrusni plod uistinu je dobar izvor tog vitamina (53 miligrama u 100 grama) što osnažuje imunitet tijela i pomaže nam boriti se protiv sezonskih prehlada. No u prirodi ima sličnih namirnica koji nude i više od toga. Otkrijte ih




1. Crvena i žuta paprika
Trebate li 'fiks' vitamina C posegnite za paprikama! Stotinu grama crvenih i žutih paprika krije 190 miligrama vitamina C, što je gotovo dvostruko više od količine istog vitamina u zelenoj paprici, i četiri puta više od naranče.

2. Brokula
Trebate dodatnih poticaja za uživanje u ovom zelenom povrću? U 100 grama nasjeckane brokule nalazi se oko 90 miligrama vitamina C.

3. Kelj
Svježi listovi kelja pravi su izvori zdravlja. U stotinu grama ovoga povrća krije se otprilike 120 miligrama vitamina C, ali i značajne količine vitamina A i K, kao i dosta fitonutrijenata te vlakana.

"Plodovi prirode ne moraju biti kiseli da bi krili vitamin C. U trgovinama trenutno ima mnogo povrća i voća s ovim važnim elementom."

4. Guava
Nevjerojatnih 218 miligrama vitamina C nalazi se u 100 grama tropskog voća guave. Preporuča se guavu konzumirati u svježem obliku jer pripravci poput sokova u sebi nemaju jednaku vitaminsku vrijednost kao svježi plod.

5. Kivi
Zeleno 'dlakavo' voće svakako uključite u svoju prehrambenu rutinu, jer stotinu grama krije oko 90 miligrama vitamina C.

6. Cvjetača
Ne zaboravite niti na cvjetaču! Ovo prilagodljivo povrće koje možete jesti sirovo, ali i u nizu različitih jela ima otprilike 70 miligrama vitamina C u stotinu grama.

7. Papaja
U stotinu grama papaje naći ćete oko 60 miligrama vitamina C. Ova egzotična voćka odličan je izvor prehrambrenih vlakana, vitamina A i folata.


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

7 malih krivaca zbog kojih jedemo više nego što trebamo

Na pretjeranu konzumaciju hrane utječu različiti faktori – osobe koje vas okružuju, mjesto na kojem se nalazite i vrsta hrane koju jedete. Ako niste tip osoba koja broji svaki komadić hrane što prelazi preko vaših usta, vjerojatno ste već bili 'prevareni' s jednim od ovih iznenađujućih mamaca kalorija






1. Žitne pahuljice su vam premalene
Pojest ćete više kalorija ako vam je posuda za doručak ispunjena manjim žitnim pahuljicama! Istraživači sa sveučilišta Penn State uzeli su prosječnu žitnu pahuljicu i razlomili je na nekoliko manjih dijelova.
Potom su zamolili uzorak sastavljen od punoljetnih osoba da jede određenu veličinu žitnih pahuljica svakog jutra i tijekom četiri tjedna.

Istraživanje je pokazalo da su ispitanici jeli veće količine žitarica što su pahuljice bile manje bez obzira na veličinu posude. Naizgled beznačajna promjena bitno je utjecala na unos kalorija u organizam.

2. Okruženi ste ljudima koji vole jesti
Studija objavljena u magazinu 'Apetit' pokazala je da ljudi koji jedu u našoj neposrednoj blizini značajno utječu na izbor hrane koju sami biramo. U studiji su odabrani ljudi promatrali atraktivnu glumicu kako sa švedskog stola uzima salatu i tjesteninu, a nakon nje su se i sami mogli poslužiti.

Potom je ista glumica odjenula 'debelo odijelo' s kojim je ponovo birala hranu sa stola. Studija je pokazala da će isti ispitanici uzeti više salate i manje tjestenine nakon posluživanja mršave glumice, dok ih je glumica u odijelu inspirirala da se posluže s više kaloričnije hrane.

3. Često jedete u restoranima
Ako planirate jesti u restoranu, pojest ćete u prosjeku 200 kalorija više nego što bi to učinili kod kuće. Istraživanje objavljeno u magazinu Public Health Nutrition potvrdilo je ovu činjenicu neovisno o izboru restorana.
Ljudi su bili skloniji pojesti više hrane bez obzira je li u pitanju bio restoran brze prehrane, ili onaj s vrhunskom poslugom. Istraživači za to krive porcije pa upozoravaju da bi 'prosječni' obrok trebao biti sastavljen od proteina veličine špila karata, te priloga veličine prepolovljene teniske loptice.


"Brzo žvakanje, uzimanje hrane i pića bez razmišljanja o porcijama, te okruženost ljudima koji vole jesti samo su neki od razloga zbog kojih jedemo više hrane nego što bismo trebali. "

4. Vježbate 'pod prisilom'
Bit ćete umorniji i nesretniji ako vježbanje doživljavate kao obavezu. Do takvog su rezultata došli istraživači koji su ovu tezu potvrdili na dvije skupine ispitanika. Jednoj su grupi rekli da moraju otpješačiti 1,6 kilometara kao dio novog vježbačkog režima, a drugoj da istu udaljenost trebaju prijeći uživajući u slušanju glazbe.

Nakon prijeđene kilometraže 'vježbači' su bili umorniji i nesretniji , pa su posezali za više šećernih zalogajčića. Stručnjaci savjetuju da se fokusirate na zabavan dio fizičke aktivnosti, pa nećete tražiti opravdanja u konzumaciji slatke i masne hrane.

5. Ne pazite koliko si točite vina
Klasična čaša vina ima 1,5 decilitra tekućine i otprilike 120 kalorija. Ako ne pazite koliko si vina točite u čašu, vjerojatno ćete natočiti više i unijeti veći broj kalorija u organizam. To je potvrdila i studija znanstvenika sa sveučilišta Cornell u američkoj saveznoj državi Iowi.

Ljudi koji su se držali 'reda' i točili su vino samo do pola čaše unijeli su 20 posto manje kalorija, od onih koji nisu imali pravilo vezano uz točenje alkohola u čašu.

6. Jedete više različite hrane odjednom
Ako je pred vama švedski stol s mnogo izbora, veća je šansa da ćete pojesti više nego što biste trebali. 'Kada jedete samo jednu vrstu hrane, užitak uzrokovan njenim okusom, izgledom i mirisom nakon nekog vremena počinje opadati,' tvrdi američka nutricionistica Katherine Tallmadge.

Ista tvrdi da konzumacija više različite hrane odjednom ima suprotan učinak na osjetila, pa jedemo do iznemoglosti. Stručnjakinja savjetuje da u slučaju proslava i banketa odaberemo samo jedan 'slatki grijeh' i da se njega držimo, a da rupu popunimo zdravim izborima poput svježeg povrća.

7. Jedete prebrzo
Brzo žvakanje i gutanje hrane loše je za vašu liniju. Studija sa fakulteta u Rhode Islandu iz 2011. dokazala je da ljudi s većim indeksom tjelesne mase jedu brže od onih s nižim tjelesnim indeksom. Pitate se o kojoj brzini govorimo?

Brzi žvakači pojeli su 33 posto više hrane u minuti od osoba koje su sporo žvakali, točnije 85 grama hrane u odnosu na 55 grama. Sanjate o tome da naučite sporo žvakati, ali se jednostavno nekad ne možete kontrolirati? Stručnjaci savjetuju da brojite zalogaje. Svaki zalogaj prožvačite 20 do 30 puta prije gutanja i s vremenom će vam ovaj stil prijeći u naviku.



Izvor:zadovoljna.dnevnik.hr

7 neočekivanih činjenica o špeku/slanini/panceti

Ima li išta primamljivije od mirisa prženog špeka u rano jutro, podne ili navečer? Dimljeni svinjski trbuh rado je viđen prizor na tanjurima brojnih nacija, a posebno u Hrvatskoj. Mislite li da znate sve o ovom slasnom suhomesnatom proizvodu? Razmislite malo bolje. Donosimo vam 7 činjenica koje bi vas mogle iznenaditi.




1. Liječi mamurluk
Britanski istraživači sa sveučilišta u Newcastleu povezali su konzumaciju špeka sa smanjivanjem posljedica mamurluka. Isti su, naime, otkrili da špek sadrži neke aminokiseline koje pomažu nadoknaditi neurotransmitere čiji broj rapidno opadne tijekom intenzivnijeg ispijanja alkohola.

2. 'Zavodi' mirisom
Miris dimljenog špeka nadahnuo je cijeli rang zapanjujućih proizvoda uključujući i kolonjsku vodicu kreiranu još 1920. godine od strane jednog pariškog mesara. Proizvod je sadržavao 11 esencijalnih ulja, od čega je jedno potjecalo od omiljene sušene svinjske potrbušine.

3. Osvježava dah
Zaboravite na pastu za zube s eteričnim uljima hibiskusa, mente i drugog osvježavajućeg bilja - potražite onu s mirisom špeka. Pasta s ovim dimljenim sastojkom čisti zube na tradicionalan način, ali vam osigurava 'zaboravio-sam-oprati-zube' zadah. Pasta se može kupiti po cijeni od oko tridesetak kuna.

Umjesto na tavici, kriške špeka prepržite u pećnici (Foto: stockfood)


4. Najbolje se prži u pećnici
Suprotno uopćenom mišljenju - najhrskavije kriške špeka ispeći ćete u pećnici. Umjesto na tavu i štednjak, položite ih na papir za pečenje kolača, pa ih stavite u pećnicu. Ne samo da ćete postići uravnoteženiju termičku obradu svake kriške, već će i čišćenje biti lakše.

5. Izaziva ovisnost
Novija istraživanja pokazuju da prehrana bogata kalorijama i masnoćama, uključujući i čestu konzumaciju špeka - stimulira centar u mozgu zadužen za užitak. Na taj način izaziva tjelesnu potrebu koja graniči s ovisnošću.

6. Slavi se na razini države
Neke su nacije toliko opsjednute špekom da im posvećuju posebnu pažnju i manifestacije. Subota prije Praznika rada u Sjedinjenim Američkim Državama, primjerice, smatra se neslužbenim danom špeka. Ljubitelji špeka tog dana uživaju u hrani, piću i aktivnostima nadahnutim masnim svinjskim zalogajčićima.



7. Pomaže pamćenju
Špek sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dijela rezerviranog za pamćenje. Studija sa sveučilišta u North Carolini sugerira da isti sastojak može doprinijeti boljem razvoju mozga u nerođenog djeteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.



Izvor: punkufer.dnevnik.hr

5 namirnica koje povećavaju salo na trbuhu

Salo na trbuhu najopakiji je neprijatelj dobrog izgleda ali i zdravlja, ono se najbrže taloži i najsporije uklanja. Osim tjelovježbe i promjena životnih navika prvi sljedeći korak u napadačkoj misiji je izbjegavanje hrane koja 'hrani' salo najkritičnije zone. Donosimo pet najupornijih i najopasnijih uzročnika stvaranja masnoća




1. Gazirana pića 
Jedna do dvije čaše gaziranog pića dnevno uzrokuje do pet puta brže nakupljanje masnoća na predjelu struka. Količina šećera u gaziranim pićima uzrokuje želju za hranom čime se stvara začarani krug, od ispijanja nezdravih sokova do prejedanja nepotrebnim zalogajima. Dijetalna bezakoholna pića usporavaju metabolizam i obiluju šećerima koji višak kalorija iz hrane pretvaraju u masnoće.
"Kako bi smanjili taloženje masnoća na trbuhu potpuno smanjite unos šećera i alkohola, jedite dobre masti iz ribe i avokada,leću, zob i žitarice punog zrna"

2. Namirnice bogate rafiniranim šećerom
Slatkiši, keks, različiti preljeva za salate i sendviče, suhomesnati proizvodi imaju malu hranjivu vrijednost i prepuni su praznih kalorija koje utječu na rast razine glukoze u krvi. Rafinirani šećeri jedni su od najpoznatijih izvora jednostavnih ugljikohidrata, koji potiču tijelo da nakuplja masnoće u području abdomena.

3. Sir
Sir je odličan izvor kalcija, ali je i izvor visoke razine zasićenih masnoća. Čak i male količine sira mogu sadržavati polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.

4. Alkohol
Alkoholna pića konzumirana na dnevnoj bazi itekako ostavljaju trag na obujmu struka. Naime sve vrste pića namijenjenih za uživanje usporavaju u tijelu proces sagorijevanja masnoća i šećera i onemogućuju oksidaciju lipida.

5. Hrana koja sadrži previše soli
Sol ne sadrži kalorije, no ovaj najrasprostranjeniji začin uzrokuje nagomilavanje vode u tijelu, pojačava apetit i potrebu za pićima. Sol koju sami dodajemo u hranu možemo lako količinski regulirati no problem je skrivena sol koja se nalazi u prerađenoj hrani poput suhomesnatih proizvoda, u gotovim jelima te posebice u grickalicama.

Rješenje: 
Kako bi smanjili taloženje masnoća na trbuhu potpuno izbjegavajte ili smanjite unos šećera i alkohola i ne pijte više od dvije šalice kave ili jakog čaja na dan. Jedite dobre masti iz masne ribe i avokada, grah, leću, zob i žitarice punog zrna.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Dali se zaista debljamo od soli???





Uz mnogima omiljeni šećer, sol je dodatak hrani koji koristimo baš svi jer ovaj začin jelo čini bogatijim i ukusnijim. Svi znaju kako povećani dnevni unos šećera može dovesti do debljanja, no ima li i sol isti efekt?


Sol je začin koji se koristi u gotovo svim jelima. Iako sama po sebi nema visoku kalorijsku vrijednost, sol značajno djeluje na naše tijelo, počevši od samog okusa pa sve do probave.
Možemo li se udebljati od soli?
Sol ne može direktno utjecati na debljanje, no problem je u tome što hrana koja sadrži najviše soli je ujedno i najnezdravija. Riječ je o hamburgerima, umacima, prženoj hrani, instant juhama i mnogim drugim jelima koja su nepcima vrlo primamljiva, a u sebi skrivaju velike količine soli, a samim time i šećera i masnoća.

Isto tako, sol zadržava vodu u tijelu što izaziva osjećaj nadutosti i podbuhlosti, a ovaj efekt prvo će te osjetiti na području trbuha. Ona neće povećati količinu masnog tkiva, ali će utjecati na pomicanje kazaljke na vagi u neželjenom smjeru.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Sami napravite mirisan osvježivač zraka





Neugodni mirisi česti su posjetitelji naših domova, no i za to postoji rješenje koje se krije u vašoj kuhinji. Doznajte zanimljive i korisne trikove koji vam mogu olakšati život i uštedjeti vrijeme i novac

Tijekom hladnih dana prozori našeg doma najčešće su zatvoreni. Kako bi osvježili zrak u prostorijama u kojima boravite napravite sami mirisnu vodicu.

Dva štapiće vanilije zarežite po cijeloj dužini i stavite u posudu, zatim ih zalijte alkoholom tako da budu potpuno potopljeni i ostavite da tako odstoji tri dana.

Štapiće izvadite, tekućinu prelijte u bočicu s raspršivačem i dodajte dva decilitra destilirane vode. Mirisnu tekućinu raspršite po stanu i uživajte u slatkom mirisu vanilije.

Drveni namještaj možete ispolirati do visokog sjaja uz pomoć sastojka koji se kriju u vašoj kuhinji. U dva decilitra maslinovog ulja ulijte dvije žlice soka od limuna i dobro izmiješajte.

Tekućinu nanesite na pamučnu krpu i dobro ispolirajte namještaj koji će izgledati kao novi.


I jos jedan savjet sto se tice zagorenih tava i lonaca:

Zagorenih ostataka hrane s vašeg posuđa možete se riješiti uz pomoć crvenog luka.

Napunite lonac do polovice toplom vodom i dodajte luk narezan na komade i žlicu soli. Vodu kuhajte desetak minuta i zagorene ostatke hrane s dna lonca lako ćete ukloniti spužvicom za suđe.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Kako boja utice na vase raspolozenje






Svi imamo omiljene boje, a one su nam, skoro pa uvijek, vodič i orjentir prilikom kupovanja odjeće. Međutim, znate li kako boje omiljenih krpica utiču na raspoloženje? Ili šta one govore o našoj ličnosti? Saznajte u nastavku.



Crvena



Ova boja navodno poboljšava metabolizam, povećava stopu disanja i krvni pritisak. Lako se primjećuje sa velike udaljenosti pa otuda i crveno svjetlo na semaforu. Ako želite da se izdvojite od okoline, ali da ne budete previše upadljivi, nosite karmin i lak u ovoj boji. Takođe, ona se povezuje sa strašću i ljubavlju.



Žuta



Povezuje se sa srećom i energijom te potiče mentalnu aktivnost i proizvodi mišićnu energiju. Svijetlo žuta boja se obično nosi kada želite da privučete pažnju. Kako biste bili pozitivni i imali energije, uvijek možete obući majicu u ovoj prekrasnoj boji.



Narandžasta



Narandžasta kombinuje strast crvene i sreću žute. Ona predstavlja entuzijazam i kreativnost te je veoma stimulativna. Ljudskom oku ona je veoma “vruća” boja tako da daje osjećaj topline. Narandžasta i sve njene varijante veoma su in tako da nikada nećete pogriješiti sa haljinom ili nekim drugim odjevnim predmetom u ovoj boji.



Zelena



Za ovu se boju smatra da najviše prija ljudskom oku, jer asocira na ljepotu prirodnog svijeta. Ona se i povezuje sa prirodom i svježinom. Jakna, kaput, modni detalji pa čak i pantalone u ovoj boji pravi su hit.



Plava



Plava se smatra bojom koja umiruje um i tijelo; ona usporava metabolizam i proizvodi umirujući efekat. Takođe, povezuje se sa mudrošću. Veoma je zastupljena u ormaru svake dame – od džinsa do majica i haljina.



Ljubičasta



Ova prekrasna boja se povezuje sa elegancijom, raskoši, moći i luksuzom. Veoma je rijetka u prirodi usljed čega je još upečatljivija kada je nosite. Uvijek možete odabrati haljinu, bluzu ili majicu u ovoj boji i definitivno ćete ostaviti odličan dojam.



Naravno, ne morate se previše brinuti oko izbora boja – ovo je samo podsjetnik da su boje više od “praznika” za oči. One pričaju priču bez riječi, a vi možete da odaberete smjer u kojem ta priča ide. Najbitnije pravilo je da nosite ono što se vama sviđa i u čemu se osjećate udobno.


Izvor: minimagazin.info

5 čudnih stvari koje niste znali o vašim obrvama





Mnogi od nas provode dosta vremena u održavanju obrva, od njihovog čupanja do depilacije, konturisanja i popunjavanja. Međutim, velikom broju populacije nije poznato zašto uopšte imamo obrve i čemu one zaista služe. Šta oblik vaših obrva zapravo govori o vama? Donosimo vam pet zabavnih i neobičnih činjenica o obrvama te vjerujemo da više nikada na svoje obrve nećete gledati na isti način.



Stvorene su da bi nam pomogle da vidimo



Prava funkcija naših obrva (osim što nam pomažu da izgledamo odlično) jeste sprečavanje prodiranja vlage u oči (kada pada kiša ili kada se znojimo). One pomažu u preusmjeravanju tečnosti u stranu te je to jedan od glavnih razloga zbog kojih tečnost ne dospijeva u oči.



Sastoje se od mnogo dlaka



U prosjeku, jedna obrva sadrži oko 250 dlaka. Međutim, ta brojka je mnogo veća kod obrva koje nikada nisu čupane – naime, one se mogu sastojati, u totalu, od 1 100 dlaka!



One imaju životni vijek



Prosječni životni vijek jedne obrve je oko četiri mjeseca što znači da je to vrijeme koje je potrbno da stara dlaka otpadne i da nova naraste.



Nismo prvi koji oblikuju njihov izgled



Kada čupamo i definišemo obrve, zapravo učestvujemo u dugom, istorijskom procesu uljepšavanja. Svaka kultura i vremenski period imali su drugačiji način obikovanja obrva: u Firenci, tokom renesanse, obrve su u potpunosti čupane, a u osamnaestom vijeku na američkom kontinentu, posebno kod kolonijalne elite, njihov izgled se “pojačavao” (naime, korištena je dlaka sivih miševa za popunjavanje obrva).



One govore o vama više nego što to znate



Istraživanja pokazuju da tip obrva koje imate definiše ko ste. Zakrivljene obrve ukazuju na osobu koja je orijentisana na druge ljude i kojoj su potrebni primjeri iz stvarnog života kako bi razumjela probleme, dok ravne obrve znače da je neko direktan, logičan i drži se činjenica i detalja. Zakošene obrve predstavljaju osobu koja voli da bude u pravu i nastoji da stvari drži pod kontrolom, bez obzira na situaciju.



Izvor: minimagazin.info