Pages

5 razloga zašto trebate izbjegavati bijeli hljeb






Koliko god bio ukusan, trebali biste ga izbjegavati. Štaviše, stručnjaci preporučuju da ga treba totalno izbaciti iz upotrebe i, ako je potrebno, zamijeniti ga nekom od alternativa. Evo i zašto.


Sadrži previše soli


Bijeli hljeb, sam po sebi, sadrži toliko soli da sendvič ili neki drugi “brzinski” obrok, u kojem je on glavni sastojak, može premašiti prosječnu dozvoljenu količinu soli u organizmu. Iako ga visok sadržaj soli čini ukusnijim, loše posljedice su drastične i mogu, na kraju, prouzrokovati više oboljenja.



Sadrži previše hemikalija



Bijeli hljeb sadrži puno hemikalija koje se koriste prilikom njegove proizvodnje. Takođe, brašno koje se koristi za njegovu proizvodnju se izbjeljuje hemikalijama, kao što su kalijum bromat, hlor dioksid i benzoil peroksid. Sve ove hemikalije hljebu daju dodatni bijeli izgled i čine njegov ukus toliko neodoljivim.



Ima visok glikemijski indeks



Bijeli hljeb ima visok glikemijski indeks (GI). Namirnice sa visokim GI drastično povećavaju nivo šećera u krvi zbog čega organizam proizvodi više inzulina nego što je to potrebno. Inzulin je hormon koji reguliše metabolizam masti u organizmu. Povećana količina inzulina sprečava sagorijevanje masti izazivajući neželjeno povećanje tjelesne težine i akumulaciju masti.



Povećava nivo LDL holesterola



Bijeli hljeb podiže nivo LDL holesterola u krvi. Ovo može dovesti do povišenog krvnog pritiska, zadebljanja arterija, krvnih ugrušaka, srčanih oboljenja i drugih kardiovaskularnih bolesti.



Izaziva lošu probavu i debljanje



Zbog raznih loših efekata koje ima bijeli hljeb, on utiče na metabolizam te je odgovoran za izazivanje loše probave. To je uglavnom zbog nedostatka prehrambenih vlakana i prekomjernog skladištenja masti što ometa normalan proces probave i dovodi do nekoliko probavnih oboljenja, uključujući i sindrom iritabilnog kolona. Zbog navedenog, bijeli hljeb može biti odgovoran za izazivanje raka debelog crijeva.



U našem podneblju hljeb se konzumira u velikim količinama. Međutim, bitno je znati da bijeli hljeb, koliko god bio ukusan, može biti uzrok raznih oboljenja. Alternativa bijelom hljebu je crni hljeb. Osim toga, možete konzumirati i hljeb od raži ili cijelog (punog) zrna. Ukus je odličan, a puno su zdraviji od bijelog hljeba.



Izvor: minimagazin.info

0 komentari:

Objavi komentar