Pages

PRIRODNI OSVJEŽIVAČ ZA TEPIH: Uklonite neprijatne mirise sa tepiha, očistite ga i osvježite!





Svaki tepih može postati izvor neprijatnog mirisa koji se širi po cijeloj kući. Fleke različitog porijekla (kafa, urin, prljavština itd) emituju neprijatne mirise koji postaju intenzivniji, što je tepih prljaviji

Neprijatan miris je nemoguće ukloniti samo koristeći usisivač, a izreklamirana sredstva za čišćenje tepiha ostavljaju intenzivnu aromu, koja dugo ne može da se izvjetri, takođe su opterećena hemikalijama, a pri tome nisu ni malo jeftina.

Srećom, postoje vrlo jednostavni i ne manje efikasni načini za uklanjanje neprijatnih mirisa sa tepiha, koje možete pripremiti sami i koje su, naravno, potpuno prirodni. Podjednako efikasno uklanjaju neprijatne mirise sa tepiha i istovremeno ga čiste i osvježavaju.

Kako napraviti prirodni osvježivač za tepih

1 varijanta:

Napravite smjesu od 1 kafene kašike cimeta, 1 kafene kašike samljevenog karanfilića, 3 supene kašike sode bikarbone i 1 kafene kašike sušenog bilja (lavanda ili ruzmarin). Promiješajte sve sastojke i pospite po svom tepihu. Poslije 15-20 minuta usisajte tepih. Svježinu i lijep miris osjetićete u cijeloj kući.
2 varijanta:

Promiješajte 1 času sode bikarbone sa 1 čašom kukuruznog skroba (gustina), dodajte 10-15 kapi eteričnog (aromatičnog) ulja po vašem ukusu. Promiješajte i pospite po tepihu. Dobro usisajte nakon pola sata. Sjaj, čistoća i svježina zagarantovani.

Obična soda bikarbona odlično neutrališe sve vrste prljavštine, o čemu su se mnogi od vas uvjerili koristivši je za pravljenje sredstva za čišćenje namještaja od mebl štofa i sredstva za čišćenje fleka sa tepiha. Osim toga, ona je u stanju da povrati tepihu njegovu prvobitnu boju i značajno ga osveži.

Ovaj savet je posebno aktuelan za vlasnike kućnih ljubimaca:

Pospite sodu po tepihu u većoj količini (300-500 gr,) bez dodavanja vode, naročito na mjesta gdje životinje najčešće spavaju. Ostavite je preko noći ili ako uslovi dozvoljavaju, na duži period. Zatim temeljno usisajte tepih. U slučaju zadržavanja neprijatnog mirisa, proceduru ponovite, koristeći veću količinu sode bikarbone.

Izvor: uspesnazena.com

0 komentari:

Objavi komentar