Pages

5 načina da izbijelite zube bez upotrebe toksičnih hemikalija






Bijeli zubi nisu samo estetski razlog zbog kojegsvi pribjegavaju raznim metodama izbjeljivanja: zdravi zubi i desni preduslov su za sveopšte zdravlje. Pravilna oralna higijena pomaže u sprečavanju nastanka mnogobrojnih oboljenja. Ipak, da bi vam zubi bili zdravi i bijeli, ne morate koristiti fabrička sredstva predviđena za te svrhe – postoje i druge, jeftinije i zdravije alternative. Donosimo pet najboljih.



Soda bikarbona



Sigurno je imate u kući, a samo sedam dana korištenja sode bikarbone potrebno je da biste primijetili razliku u boji zuba. Jednostavno je: nakon što na četkicu nanesete pastu za zube, pospite je sodom bikarbonom. Počnite četkanjem prednjih zuba, jer su oni i najvidljiviji. Tretman upražnjavajte sedam dana.



Mućkanje usta uljem



Ovaj drevni ajurvedski tretman koristi se iz raznih zdravstvenih razloga, ali je i veoma pogodan za oralno zdravlje. Mućkanje usta uljem pomaže u izbjeljivanju zuba te održava zdravlje desni na optimalnom nivou. Kako biste imali koristi, kada je riječ o izbjeljivanju zuba, potrebno je da svako jutro jednu kašiku biljnog ulja (najbolje je koristiti kokosovo, ali možete i druga) mućkate u ustima dvadeset minuta. Nakon toga ulje ispljunite (nipošto gutati) i perite zube kao i obično. Ovaj tretman možete primjenjivati svakodnevno.



Jagode



Uprkos crvenoj boji, ovo divno bobičasto voće ima efekat izbjeljivanja zuba. Prirodna jabučna kiselina koje jagode sadrže pomaže u brzom i laganom uklanjanju mrlja sa zuba, a vitamin C kojim one obiluju pomaže u uklanjanju zubnog plaka. Žvakanje jagoda jednostavan je i ukusan način da dobijete blistav osmijeh.



Ispiranje nakon obroka



Ovo je važno, ukoliko pijete obojena pića ili jedete hranu jarkih boja. Ispirajte usta nakon obroka. Ako to nije moguće, popijte vodu i blago izmućkajte usta kako biste spriječili nastajanje mrlja.



Električna četkica za zube



Jedna od najboljih stvari u koju trebate investirati, kako biste imali bijele i zdrave zube, jeste električna četkica. Ona nježno uklanja mrlje i zubni plak na način na koji to obična četkica za zube ne može, a i zubi ostaju duže bijeli nakon izbjeljivanja. Zapravo, korištenje električne četkice za zube može ukloniti “stare” mrlje bez oštećenja zubne cakline. Iako vam se u početku može činiti da je ovo velika investicija, električna četkica za zube može vam uštedjeti novac u budućnosti, jer je bolja u otklanjanju zubnog plaka od obične četkice te je nježnija prema desnima.

Izvor: minimagazin.info

0 komentari:

Objavi komentar