Pages

Jedite pametno za zdravlje: Četiri namirnice koje mogu sniziti loš holesterol





Povišen nivo holesterola prava je opasnost za zdravlje. Ako vam je posjet doktoru otkrio da morate poraditi na snižavanju holesterola, probajte promijeniti svoje prehrambene navike – ove namirnice vam mogu pomoći!

Kao i kod drugih bolesti koje su povezane sa stilom života, holesterol odražava naše prehrambene navike. Donosimo vam nekoliko namirnica čija se konzumacija preporučuje ako morate sniziti svoj LDL.

Zob
Zob predstavlja dobar izvor proteina, ali je i krcata mineralima poput kalija, magnezija, fosfora, mangana, bakra i cinka. Osim što može biti od velike pomoći dijabetičarima, s obzirom da onemogućava skok glukoze u krvi, navika jedenja zobi može pomoći u snižavanju povišenog holesterola, u sprječavanju raka debelog crijeva, ali i predstavlja dobar lijek protiv zatvora. Zobene žitarice sadrže topiva vlakna beta-glukane koji pomažu tijelu smanjiti sposobnost apsorpcije holesterola.

Bademi
Od svih orašastih plodova, bademi su idealni za snižavanje povišenog holesterola u krvi. Bogat su izvor mononezasićenih masti koje predstavljaju predvodnike borbe protiv ateroskleroze (nakupljanja plaka u arterijama). Ujedno su krcati vitaminom E i flavonoidima koji mogu sniziti holesterol. Prema istraživanjima, konzumacija četvrtine šalice badema dnevno može sniziti LDL holesterol za 4,4 posto. Nemojte pretjerati s ovim ukusnim plodovima jer su također bogati kalorijama.

Bijeli luk
Bijeli luk pomaže u snižavanju povišenog holesterola i usporava nakupljanje plaka u arterijama. Za zdravlje, ali i očuvanje od prehlade i gripe, jedite tri do četiri češnja dnevno. Najbolje ga je jesti sirovog jer se termičkom obradom njegova ljekovita svojstva gube. Jeste li znali da je bijeli lul smatran afrodizijakom u viktorijanskoj Engleskoj?

Jabuke
Nimalo iznenađujuće, ovo popularno voće pravi je izvor zdravlja. Osim što čuvaju zdravlje naših zuba i desni, one osiguravaju našem tijelu potrebna vlakna, dovoljnu količinu tekućine, pomažu struku ostati vitak, a ujedno mogu sniziti nivo lošeg holesterola. Istraživači Univerziteta Ohio State uspjeli su pokazati kako osobe koje su svakoga dana pojedu jabuku mogu za četiri tjedna sniziti loš holesterol za čak 40 posto.

Izvor: namirnice.ba

0 komentari:

Objavi komentar