Pages

8 ZDRAVIH NAVIKA Spriječite gripu i prehladu!



Ako želite ostati zdravi tijekom zimskih mjeseci, naročito sada u razdoblju prehlada i gripa, usvojite ovih osam zdravih navika.
Povećajte unos vitamina C
Iako ovaj vitamin ne može spriječiti pojavu prehlade, on značajno jača imunološki sustav. A u slučaju da se ipak prehladite, ili obolite od gripe, optimalne doze vitamina C u organizmu skratit će tijek bolesti. Trudite se svakodnevno konzumirati prirodne izvore ovog vitamina, kao što su citrusno voće, crvena paprika i kiseli kupus.
Izborite se sa stresom, probajte masažu
Svakodnevna tenzija i kronična anksioznost narušavaju psihičko zdravlje i slabe imunitet. Razine hormona stresa – kortizol i epinefrin – rastu kada ste pod stresom, što posljedično obara obrambene sposobnosti organizma. Masaža je jedan od odličnih načina za eliminiranje posljedica stresa, kao i za jačanje imuniteta.
Redovito vježbajte umjerenim intenzitetom
Redovito bavljenje fizičkim aktivnostima umjerenog intenziteta ubrzava rad srca, što je jedan od uvjeta dobrog zdravlja na duže staze, a naročito tijekom sezone gripe. Tijekom vježbanja stanice imunološkog sustava se ubrzano kreću kroz tijelo i uništavaju bakterije i viruse. Ovaj efekt traje još nekoliko sati nakon prestanka fizičke aktivnosti. No, ako umjereno vježbate svakog dana, pozitivni efekt traje znatno duže.
Ispirajte usta i grlo
Redovito ispiranje usta i grla antiseptičkim sredstvom (vodicom za usta) još je jedna preventivna mjera koju trebate provoditi u sezoni prehlada i gripa. Osim toga, ova navika je korisna i za održavanje higijene i zdravlja sluzokože usne šupljine i desni.
Održite pozitivan stav
Ako ste osoba koja vjeruje da će se razboljeti, jer je netko kihnuo ili se nakašljao u vašoj blizini, to se zaista i može dogoditi jer tijelo “sluša” što mu mozak govori. Znanstveno je utvrđeno da mozak komunicira s imunološkim sustavom, i obrnuto. Dakle, promijenite stav i pobijedite viruse pozitivnim razmišljanjem!
Naoružajte se korisnim bakterijama
Odavno je znanstveno dokazano da probiotici jačaju imunitet. Ove korisne bakterije – lactobacillus acidophilus i bifidobacterium animalis – važan su faktor prevencije prehlade i gripe.
Uzimajte kvercetin
Stručnjaci vjeruju da ovaj antioksidant poboljšava imunitet kod ljudi koji su pod stresom. Prirodni izvori su jabuke, brokule i zeleni čaj. Uključite ove namirnice u svakodnevnu prehranu.
Higijena
Često pranje ruku je uvjerljivo najefikasniji način zaštite od mikroorganizama. Medicinski stručnjaci preporučuju pranje sapunom (temperatura vode je irelevantna) u trajanju od dvadeset sekundi. U situacijama kada vam je nedostupna tekuća voda i sapun, koristite antibakterijske maramice i gelove, koje uništavaju većinu vrsta bakterija, virusa i gljivica. Ipak, imajte na umu da ova sredstava ne uništavaju norovirus, koji uzrokuju gastroenteritis.

Izvor: dnevni-list.ba

0 komentari:

Objavi komentar