Pages

Sve dobre strane krumpira




Krumpir se često nalazi na meti propovjednika raznih dijeta kao namirnica koju treba izbjegavati, no istina je zapravo potpuno drugačija

Krumpir je potpuno nezasluženo protjeran s tanjura zdrave hrane, jer sve loše što se veže uz krumpir dolazi od njegove pržene inačice popularne u restoranima brze hrane. No, kako se u pomfritu nalazi sve i svašta uz mali udio krumpira, vrijeme da se razbije mit o krumpiru kao nezdravoj namirnici.

>> Krumpir je važan kao i zeleno povrće >>

Krumpir je bogat kalijem, a kako jedan veliki primjerak ima 1.600 mg kalija, to je zapravo četiri puta više od banane koja se uvijek izdvaja kao namirnica bogata kalijem i polovina preporučenog dnevnog unosa. Kalij je ključan za rad mišića, snižavanje krvnog tlaka i hidrataciju organizma, stoga, ne izbjegavajte kuhan ili pečen krumpir u ljusci.

>> Zašto je krumpir genijalna hrana >>

Uz kalij, krumpir sadrži i vlakna, čak sedam grama u jednom većem komadu, a to je četvrtina preporučenog dnevnog unosa. Ipak, treba imati na umu da se ovaj podatak odnosi na krumpir s ljuskom, jer oguljeni ima samo jedan gram. Vlakna nam pomažu da budemo duže siti, pomažu u sprječavanju dijabetesa i snižavaju krvni tlak.

>> Superhrana: krumpir >>

Za kraj, krumpir je pun vitamina C, veliki primjerak ima ga čak 29 miligrama što je polovica preporučene dnevne doze, a uz to možemo naći vrlo važan vitamin B6 koji čuva srce i jača imunološki sustav. Kako jedan krumpir s ljuskom sadrži i trećinu preporučene dnevne doze mangana, važnog za preradu ugljikohidrata, kolesterola i bjelančevina, stvarno ne treba izbjegavati ovu genijalnu supernamirnicu.

Izvor: metro-portal.hr

0 komentari:

Objavi komentar