40 gr svežeg kvasca
500 ml vode
oko 1 kg brašna
1 kašika šećera
1 kašika soli ( puna )
100 gr maslaca, može i margarin
100 ml ulja
punjenje po izboru ( odlično je sa feta sirom, malo pavlake, šunka i krastavčići )
Priprema:
U toplu vodu izmrviti kvacas, pa dodati šećer i izmutiti.
Dodavati brašno mutiti dalje.
Dodati so i skoro svo ulje pa opet umutiti.
Postepeno dodavati opet brašno i umesiti testo.
Testo premazati sa ostatkom ulja i ostaviti na toplom mestu da kisne dok se ne udvostruči ( 30 – 40 minuta )
Razviti zatim testo na debljinu 5 – 10 mm i iseći u kvadrate, pa na svaki kvadrat staviti punjenje i zatvoriti tako što spajate suprotne krajeve ( špiceve ) kvadrata.
Pleh namazati maslacem i slagati loptice koje ste zatvorili. Dole deo koji je zatvoren, a izmedju svake buhtle neka bude bar po 5 mm razmaka.
Rastopiti preostali maslac, ali ne da bude vreo, nego mekan i premazati sve buhtle.
Ostaviti da kisnu 30 minuta, a za to vreme zagrejati rernu na 200 stepeni i peći dok ne porumene.
Buhtle pre pečenja ja malo posolim odgore i pospem susamom.
Pečene buhtle pokriti krpom i ostaviti 5 minuta da odstoje, pa poslužiti.
Izvor: domacirecepti.net
0 komentari:
Objavi komentar