360 gr keksa Petit beaure (40 kom.)
1 dl mlijeka
1 čep ruma
malo prezle (krušnih mrvica)
Sastojci za kremu:
2 kesice praška za puding sa okusom banane (ili vanilije)
7 dl mlijeka
2 žlice šećera
250 gr maslaca ili margarina
250 gr šećera u prahu
2 žlice šlaga
100 gr mljevenog plazma keksa
1 žlica kakao praha
1 kesica vanilija šećera
2 dl vrelog mlijeka
Sastojci za premaz:
250 ml toping baze ili slatkog vrhnja
Priprema:
Mljevenom plazma keksu dodajte 1 žlicu kakao praha i 1 kesicu vanilija šećera i sve dobro pomiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede. Mlijeko (2 dl) stavite u manju posudu, te pustite da provri. Vrelo mlijeko prelijte preko smjese plazma keksa, vanilije šećera i kakao praha te sve zajedno dobro pomiješajte i ostavite da se smjesa ohladi.
Toping bazu ili slatko vrhnje umutite mikserom.
Dvije kesice praška za puding pomiješajte sa 2 žlice kristal šećera i 1 dl hladnog mlijeka.
Zagrijte 6 dl mlijeka i skuhajte puding.
Kada je puding gotov, pokrijte ga da se ne stvori korica i ostavite da se potpuno ohladi.
Mikserom pjenasto umutite 250 gr maslaca ili margarina sa 250 gr šećera u prahu, dodajte ohlađeni puding i dobro mikserom izmiješajte. Potom smjesi dodajte 2 žlice umućenog šlaga ili toping baze i kuhačom lagano izmiješajte.
Podijelite ovu masu na dva dijela. U jedan dio kreme dodajte ohlađenu smjesu od plazma keksa. Potom kremu od pudinga podijelite na 3 dijela, a kremu sa plazma keksom na 4 dijela
Slaganje torte:
Pomiješajte 1 dl mlijeka sa 1 čepom ruma.
Pladanj na kojoj će te slagati keks tortu pospite sa malo krušnih mrvica da se keks ne bi lijepio. Kekse (10 kom) umočite u mlijeko sa rumom i poredajte u dva reda (po 5 u svakom redu) jedan do drugog na tanjir za tortu tako da dobijete koru-podlogu.
Zatim keks premažite četvrtinom kreme sa plazma keksom, pa preko toga fil od pudinga.
Na to ide drugi red natopljenog keksa, krema sa plazma keksom pa fil od pudinga.
Izvor: recepti-svijeta.com
0 komentari:
Objavi komentar