Ugljikohidrati us često na meniju, a problem je u tome što češće konzumiramo one loše, od bijelog brašna
Ugljkohidrati su, prilično neopravdano, na nišanu nutricionista i uvijek se kod dijeta prvo govori o ograničavanju unosa ugljikohidrata, bez obzira na činjenicu da bi oni trebali činiti između 30 i 40 posto prehrane.
Loš glas donijeli su, naravno, loši ugljikohidrati - bijelo brašno, bijela riža i prerađeni šećer, koji se ne smiju trpati u isti koš s dobrim ugljikohidratima koje dobivamo iz mahunarki i cjelovitih žitarica.
>> Masnoće ne debljaju, već ugljikohidrati >>
Kako prilagoditi količinu unosa ugljikohirata? Za početak, izbjegavajte kruh, pa i onaj od cjelovitih žitarica jer niti on nije baš dobar kad ste na dijeti, a proteine jedite zeleno lisnato povrće.
>> Ugljikohidrati koje ne treba izbjegavati >>
Neko voće dobro je zamijeniti povrćem, jer primjerice jabuke, grožđe i banane imaju dosta ugljikohidrata, pa ih se može zamijeniti krastavcem, hrskavim celerom ili paprikom. No, ima i povrća punog ugljikohidrata - kukuruz, mrkva, grašak i batat, koje treba unositi u razumnim količinama.
>> Ugljikohidrati koji su dobri za vaš struk >>
Osim navedenog, ugljikohidrati se kriju i u začinima poput kečapa ili u gaziranim pićima koja su pretrpana njima.
Stoga, umjereno i pažljivo i linija će se vratiti i bez dijete.
Izvor: metro-portal.hr
0 komentari:
Objavi komentar