Pages

Tikvice - genijalno povrće za zdravlje i vitku liniju





Tikvice su sjajno povrće koje možemo konzumirati čitave godine jer odlično uspijeva u staklenicima, a koristi su brojne

Tikvice su povrće koje se često potcjenjuje i preskače, a zapravo se radi o idealnoj namirnici za bilo koju redukcijsku dijetu zbog vrlo visokog udjela vode u njoj.

No, da ne bi sve ostalo na tome, vrijedi se upoznati i s ostalim nutrijentima koje sadrži ovo vrijedno povrće - tu je beta-karoten, vitamin C i folati, kombinacija koja sjajno štiti srce i krvne žile od arteroskleroze kao i srčanog i moždanog udara, a kalij i magnezij reguliraju krvni tlak.

>> Lagana hrana za ljetne dane >>

Ono što je možda i najvažnije - sok tikvica pun je fitonutrijenata koji imaju antikancerogeni učinak, a biljna vlakna u kori pomoći će u regulaciji razina LDL, lošeg kolesterola.

Stoga, evo jednog sjajnog recepta za slane muffine s tikvicama:


1 šalica kukuruznog brašna
 1 šalica glatkog brašna
 2 žličice praška za pecivo
 1/2 žličice sode
 1 žličica soli
  grublje mljevenog šarenog papra po želji
 1 šalica parmezana
 1/2 šalice jogurta
 1/4 šalice maslinovog ulja
 2 veća jaja
 1 šalica naribanih tikvica
 1/4 šalice nasjeckanog vlasca (ili peršina ili žlica nasjeckane svježe majčine dušice, ružmarina ili po želji)
 100 g mozzarelle
 100 g šunke narezane na kockice
  malo kukuruzne krupice (palente) za posipanje muffina i kalupa
  malo ulja za premazivanje kalupa
  malo sezama za posipanje

Zagrijte pećnicu na 190 C. Premažite uljem kalupe i pospite kukuruznom krupicom (palentom). Izmiješajte kukuruzno brašno, glatko brašno, prašak za pecivo, sodu, sol, papar i parmezan. U manjoj zdjeli ili magic mikseru pomiješajte jogurt, maslinovo ulje i jaja.

Spojite suhe i mokre sastojke, te umiješajte tikvice i vlasac.U kalupe stavljajte po jednu vrhom punu žlicu smjese. Zatim u sredinu stavite kockice mozzarelle (moja preporuka je malo Zdenka sira ili Dimsi Picoka ili Čardaš - sirevi u trokutićima) i šunke. Prekrijte žlicom smjese.

Posipajte malo s kukuruznom krupicom (palentom) i malo sezama. Pecite muffine oko 30 minuta dok ne postanu zlatno-smeđe boje. Ohladite 5 minuta, izvadite iz kalupa i poslužite tople.

Izvor: metro-portal.hr

0 komentari:

Objavi komentar