Tikvice su sjajno povrće koje možemo konzumirati čitave godine jer odlično uspijeva u staklenicima, a koristi su brojne
Tikvice su povrće koje se često potcjenjuje i preskače, a zapravo se radi o idealnoj namirnici za bilo koju redukcijsku dijetu zbog vrlo visokog udjela vode u njoj.
No, da ne bi sve ostalo na tome, vrijedi se upoznati i s ostalim nutrijentima koje sadrži ovo vrijedno povrće - tu je beta-karoten, vitamin C i folati, kombinacija koja sjajno štiti srce i krvne žile od arteroskleroze kao i srčanog i moždanog udara, a kalij i magnezij reguliraju krvni tlak.
>> Lagana hrana za ljetne dane >>
Ono što je možda i najvažnije - sok tikvica pun je fitonutrijenata koji imaju antikancerogeni učinak, a biljna vlakna u kori pomoći će u regulaciji razina LDL, lošeg kolesterola.
Stoga, evo jednog sjajnog recepta za slane muffine s tikvicama:
1 šalica kukuruznog brašna
1 šalica glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode
1 žličica soli
grublje mljevenog šarenog papra po želji
1 šalica parmezana
1/2 šalice jogurta
1/4 šalice maslinovog ulja
2 veća jaja
1 šalica naribanih tikvica
1/4 šalice nasjeckanog vlasca (ili peršina ili žlica nasjeckane svježe majčine dušice, ružmarina ili po želji)
100 g mozzarelle
100 g šunke narezane na kockice
malo kukuruzne krupice (palente) za posipanje muffina i kalupa
malo ulja za premazivanje kalupa
malo sezama za posipanje
Zagrijte pećnicu na 190 C. Premažite uljem kalupe i pospite kukuruznom krupicom (palentom). Izmiješajte kukuruzno brašno, glatko brašno, prašak za pecivo, sodu, sol, papar i parmezan. U manjoj zdjeli ili magic mikseru pomiješajte jogurt, maslinovo ulje i jaja.
Spojite suhe i mokre sastojke, te umiješajte tikvice i vlasac.U kalupe stavljajte po jednu vrhom punu žlicu smjese. Zatim u sredinu stavite kockice mozzarelle (moja preporuka je malo Zdenka sira ili Dimsi Picoka ili Čardaš - sirevi u trokutićima) i šunke. Prekrijte žlicom smjese.
Posipajte malo s kukuruznom krupicom (palentom) i malo sezama. Pecite muffine oko 30 minuta dok ne postanu zlatno-smeđe boje. Ohladite 5 minuta, izvadite iz kalupa i poslužite tople.
Izvor: metro-portal.hr
0 komentari:
Objavi komentar