Pages

ZNANSTVENO DOKAZANO: VOĆE KOJE SKIDA KILE





U grejpfrut se već niz godina zaklinju svi koji se muče sa skidanjem viška kila.
A sada su im i znanstvenici počeli vjerovati.
Nova studija potvrdila je da ispijanje soka od grejpa uz obrok koji sadrži masnoće, umanjuje vrijednost unesenih masnoća u organizam za čak jednu petinu.

Znanstvenici su također otkrili da grejp može pomoći i oboljelima od dijabetesa, jer to voće pomaže u održavanju razine šećera u krvi pod konrolom. Upravo to je kod dijabetesa od presudne važnosti.

Eksperimenti koji su doveli do ovih otkrića vršeni su na miševima, no znanstvenici tvrde da se dobiveni rezultati mogu primijeniti i na ljude.

'Svakodnevno nas bombardiraju lažnim obećanjima vezanima uz gibitak kilograma. No, rezultati koje smo mi dobili su znanstveno dokazani, i potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdili svi potencijalni benefiti koje nam osigurava sok od grejpa', rekao je Joseph Napoli, profesor sa Sveučilišta Berkley.

Grejp dijeta, koja se naziva i Hollywoodskom dijetom, poznata je još od 30-tih godina prošlog stoljeća, i provodile su je mnoge zvijezde.

U ovoj dijeti obavezno je popiti čašu soka od grejpa uz svaki obrok, i naravno, istodobno, smanjiti unos kalorija u organizam. Dobrobit je tako dvostruka i brže se vide učinci. Pri tom, obavezno valja paziti da organizam dobije sve potrebne nutrijente, te da unos kalorija ne bude premalen. Tako se samo može štetiti organizmu i narušiti vlastito zdravlje.

Eksperimenti na miševima utvrdili su da su oni miševi koji su umjesto vode pili sok od grejpa imali 18 posto manje masnog tkiva nakon perioda od tri mjeseca.
Ujedno, imali su i niže vrijednosti šećera u krvi - iako su unosili potpuno jednake količine kalorija kao i oni miševi koji su pili vodu.

No, znanstvenici nisu još uspjeli spoznati kako grejp točno djeluje i zašto umanjuje masno tkivo.

Izvor: doktor.jutarnji.hr

0 komentari:

Objavi komentar